Translate

21. 08. 2019.

Danska kraljevska porodica iznenađena otkazivanjem Trampove posete


 EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Danska kraljevska porodica iznenađena otkazivanjem Trampove posete                                            

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da otkaže posetu Danskoj pošto je premijerka te zemlje njegov plan da kupi Grenland nazvala "apsurdnim" iznenadila je dansku kraljevsku porodicu, rekla je 21. avgusta portparolka dvora.

Lene Balebi je za Asošiejted pres rekla da je vest bila "iznenađenje" za kraljevsku porodicu koja je formalno pozvala Trampa da 2. i 3. septembra poseti Dansku u okviru evropske turneje, ali nije iznosila detalje.

Tramp je svoju odluku objavio na Tviteru nakon što je danska premijerka Mete Frederiksen obacila ideju prodaje poluautonomne danske teritorije SAD kao "apsurdnu priču".

"Danska je veoma posebna zemlja s neverovatnim ljudima, ali na osnovu komentara premijerke Mete Frederiksen da ne želi da razgovara o prodaji Grenlanda, odložiću naš sastanak za neko drugo vreme", naveo je predsednik SAD.

Danska vlada još uvek nije reagovala ali su bivši ministri veoma brzo izneli svoje stavove.

Nekadašnji šef diplomatije Martin Lidegard je rekao da se radi o "diplomatskoj farsi", da je Trampovo ponašanje "groteskno" i da se predsednik SAD "ponaša kao dete".

Otkazivanje posete je "velika uvreda za narod Grenlanda i Danske", navela je na Tviteru bivša danska premijerka Hele Torning-Šmit.

Grenland se nalazi između Atlantskog i Severnog ledenog okeana. Led prekriva 80% ostrva.

Povlačenje leda bi moglo da otkrije eventualne rezerve nafte i minerala na Grenlandu a to bi, ako bude pravilno iskorišćeno, moglo da promeni sudbinu ostrva. Ipak, nafta još uvek nije pronađena u vodama oko Grenlanda a debljina leda dozvoljava istraživanja samo u priobalnim područjima.

Čak i tu uslovi nisu ni blizu idealni, zbog duge zime i zaleđenih luka, 24-očasovnog mraka i temperatura koje su često ispod minus 30 stepeni u severnim delovima Grenlanda.

Tramp je 18. avgusta naveo da je zainteresovan da kupi Grenland iz strateških razloga ali da ta kupovina trenutno nije prioritet. I Mete Frederiksen i premijer Grenlanda Kim Kilsen su više puta ponovili da Grenland nije na prodaju.

Iako je rekao da pitanje Grenlanda nije "prvo na listi", predsednik SAD je 20. avgusta preko Tvitera iznenada otkazao posetu Danskoj.

"Premijerka je uštedela mnogo novca i napora i SAD i Danskoj pošto je bila tako direktna. Zahvaljujem joj se na tome i nadam se susretu u budućnosti", naveo je Tramp.

Portparol Bele kuće Džad Dir je nešto kasnije potvrdio da je poseta otkazana. Očekuje se i dalje da Tramp poseti Poljsku.

Izvor: Beta
Foto: Beta/AP


Nema komentara:

Objavi komentar