Translate

28. 08. 2019.

Nemačka milijardama evra ublažava napuštanje uglja


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Nemačka milijardama evra ublažava napuštanje uglja                   

Vlada Nemačke odobrila je plan da se do 2038. godine potroši do 40 milijardi evra da bi se ublažile posledice napuštanja eksploatacije uglja u rudarskim regionima. Ministar privrede Peter Altmajer je 28. avgusta rekao da će isplata novca početi kada parlament donese zakon kojim se utvrđuju datumi i uslovi odustajanja Nemačke od korišćenja uglja, verovatno narednih meseci.

Novac će biti iskorišćen za finansiranje projekata, poput proširenja pristupa širokopojasnom internetu, transportne infrastrkture, lociranja istraživačkih instituta i vladinih službi u pogođenim regionima.

U januaru je vladina komisija preporučila da Nemačka najkasnije do 2038. godine obustavi korišćenje uglja za proizvodnju struje, što je deo napora za suzbijanje klimatskih promena.

Nemačka više od trećine električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj, što stvara velike količine zagađujućih gasova koji doprinose globalnom zagrevanju.

Poslednji nemački rudnik mrkog uglja zatvoren je u decembru ali rudnici lignita još rade. Lignit se smatra još prljavijim od mrkog uglja ali je njegovo vađenje relativno jevtino.

Odluka vlade doneta je uoči izbora u dve pokrajine na istoku Nemačke, u Saksoniji i Brandenburgu, gde se kopa lignit.

Istraživanja pokazuju da su vladajuće nemačke partije na putu da izgube na snazi u tim pokrajinama. Istovremeno se očekuje jačanje krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Opozicioni Zeleni dovode u pitanje "tajming" najave iz vlade, s obzirom da Nemačka još nema detaljan plan napuštanja uglja. Taj plan se očekuje na jesen.

"Podela milijardi (evra) nekoliko dana pred izbore u Brandenburgu i Saksoniji a da istovremeno nije odobreno odustajanje od uglja, ne donosi bezbednost planiranja", rekla je ko-lider Zelenih Analena Berbok. "To vodi daljoj neizvesnosti", dodala je Berbok, prenosi AP.

Mali deo novca će otići u ovlasti u kojima su termoelektrane na mrki ugalj.

Altmajer je međutim istakao da vlada sastavlja sveobuhvatni paket za ugalj "koji će regionima uliti nadu, ponuditi perspektivu ljudima, pokazati da nikoga ne napuštamo i da je savezna vlada svesna svoje odgovornosti".

Foto: Beta/AP

Nema komentara:

Objavi komentar