Translate

05. 08. 2019.

Kurc ne isključuje novu koaliciju sa krajnjom desnicom


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Kurc ne isključuje novu koaliciju sa krajnjom desnicom                                                
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc iz konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) izjavio je da može da zamisli novu vladajuću koaliciju sa krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO). Kurc je, međutim, istakao da slobodarima više ne bi prepustio resor unutrašnjih poslova, i da za njihovog člana, bivšeg ministra policije Herberta Kikla više ne bi bilo mesta u vladi.

"Ukoliko bi ja ponovo vodio neku vladu, za njega ne bi bilo mesta", rekao je Kurc u intervjuu za austrijsku radio-televiziju ORF. On ipak nije isključio ni koalicije sa drugim partijama.

Kurc je rekao da bi u budućoj vladi njegova partija preuzela ministarstvo unutrašnjih poslova, a da je Herbert Kikl "kao ministar unutrašnjih poslova svojim ponašanjem u raznim oblastima samog sebe diskvalifikovao".

Austrijanci 29. septembra biraju novi saziv parlamenta, nakon što je u maju zbog korupcionaškog skandala pala prethodna koaliciona vlada OVP i FPO.

Pad prethodne Kurcove vlada izazvao je skandal oko tadašnjeg lidera FPO i potpredsednika vlade Hajnca-Kristijana Štrahea, koji je na Ibici tajno snimjen kako navodnom ruskom investitoru obećava pogodnosti na austrijskim javnim tenderima, u zamenu za ilegalnu finansijsku podršku njegovoj partiji.

Po objavljivanju videa u nemačkim medijima, Štrahe je podneo ostavku na dužnosti u vladi i stranci, a to su učinili i svi ostali ministri iz njegove partije, sa izuzetkom Kikla, tadašnjeg generalnog sekretara FPO, koji je odbijao da podnese ostavku u vladi i kojeg je Kurc zatim smenio.

Sebastijan Kurc nije prvi visoki političar narodnjaka koji se izjasnio protiv bilo kakvog učešća Kikla u nekoj budućoj vladi. Sličnu izjavu bivšeg ministra Gernota Blimela pre nekoliko nedelja predstavnici FPO su oštro kritikovali.

Generalni sekretar te stranke Harald Vilimski izjavio je za bečki dnevnik Kurir da su "Kikl kao ministar unutrašnjih poslova i cela ekipa FPO u vladi obavili fantastičan posao".

Prema anketama, narodnjaci Sebastijana Kurca ubedljivo vode ispred svih ostali partija ali će im za većinu u parlamentu biti potreban koalicioni partner.

Utoliko bi upravo pronalaženje rešenja za resor unutrašnjih poslova moglo da oteža eventualne koalicione pregovore posle septembarskih izbora. Za populističku i ksenofobnu FPO taj resor je od strateške važnosti, pošto preko njega može da realizuje svoju migrantsku i bezbednosnu politiku.

Nosilac liste FPO na parlamentarnim izborima biće Norbert Hofer, koji je 2016. godine na izborima za predsednika zamalo izgubio od sadašnjeg šefa države Aleksandra van der Belena.

Bivši vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe na izborima u septembru verovatno neće učestvovati. Štrahe se, međutim, spominje kao glavni kandidat FPO na regionalnim izborima u Beču sledeće godine. Dužnost gradonačelnika dvomilionske metropole smatra se u Austriji jednom od najuticajnijih političkih pozicija.

Izvor: EURACTIV.de
Foto: Beta



Nema komentara:

Objavi komentar