Translate

10. 01. 2015.

EXSAMPLES OFE GOOD PRACTICE - PRIMERI DOBRE PRAKSE



PRIMERI DOBRE PRAKSE

MACEDONIAN EXPERIENCEIvana Ćirković, Director of the Office for Cooperation with Civil Society, visited on the 13th and 14th October, 2011, the Executive Office of the Balkan Society Development Network (BCSDN) in Skopje. The two day visit included presentation of mandate and scope of work of the Office as well as identification of the field of future cooperation with the BCSDN. Director of the Office met the representatives of Macedonian Ministries of Local Government, Justice, General Secretariat and Macedonian Office for Cooperation with Civil Society, as well as the representatives of Macedonian CSOs. During the meeting participants discussed about possibilities of organizing regional conference dedicated to cooperation between state administration and civil society.


MAKEDONSKO ISKUSTVO

Makedonsko iskustvoIvana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, posetila je 13. i 14. oktobra 2011. godine izvršnu kancelariju Balkanske mreže za razvoj civilnog društva (BCSDN) u Skoplju. Dvodnevna poseta uključila je prezentaciju mandata i delokruga Kancelarije kao i identifikaciju oblasti njene buduće saradnje sa Balkanskom mrežom. Direktorka Kancelarije se ovom prilikom sastala i sa predstavnicima Ministarstva za lokalnu samoupravu, Ministarstva pravde, Generalnog Sekretarijata i makedonske Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, kao i sa predstavnicima organizacija civilnog društva (MCIC i MOST). Tokom susreta razgovaralo se o mogućnostima za organizovanje regionalne konferencije o saradnji državnih institucija i civilnog društva.


BRITANSKO ISKUSTVO

Britansko iskustvo18. januara 2012. godine je u Narodnoj skupštini održan skup na temu „Primeri međunarodne i evropske dobre prakse za održivi razvoj civilnog društva“, u organizaciji Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Na skupu je govorila g-đa Lindsay Driscoll iz Velike Britanije, konsultantkinja za zakone o dobrotvornom radu i civilnom društvu i međunarodna ekspertkinja sa dugogodišnjim iskustvom u radu na institucionalnom okviru za razvoj civilnog društva. Ona je predstavila trenutno aktuelne teme od interesa za razvoj civilnog društva na međunarodnom, evropskom i nivou Velike Britanije.

HRVATSKO  ISKUSTVO

Hrvatsko iskustvoKancelarija za saradnju sa civilnim društvom je zajedno sa Narodnom skupštinom organizovala skup na temu “Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva” koji je bio održan 29. septembra 2011. godine u Domu Narodne skupštine. Učesnici su razmatrali mogućnosti daljeg unapređenja odnosa između vladnih institucija i OCD kroz uspostavljanje formalizovanih mehanizama saradnje i finansiranja OCD.

Skup je otvorila predsednica Narodne skupštine prof. dr. Slavica Đukić Dejanović. U svom uvodnom obraćanju je navela da se procenjuje da je u Srbiji danas registrovano oko petnaest hiljada udruženja koje u saradnji sa vladinim telima doprinose razvijanju zakonodavnog okvira i elemenata participativne demokratije u našem društvu. “Međutim, čujemo i ocene da nam još uvek nedostaju formalni, institucionalni, obavezujući modeli komunikacije i saradnje, koji treba da definišu stalni nesmetani protok informacija, omoguće saradnju između organa zakonodavne i izvršne vlasti sa organizacijama civilnog društva,” poručila je Đukić Dejanović i najavila je tako temu skupa.

U svom izlaganju, direktor Ureda za udruge Vlade Hrvatske Igor Vidačak je predstavio iskustva Hrvatske upravo u toj oblasti. Ured za udruge je deo institucionalnog okvira za razvoj OCD koji čini Savet za razvoj civilnog društva, sastavljen uglavnom od predstavnika vlade i OCD, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, odnosno fondacija koji pruži sektoru institucionalnu finansijsku podršku, i druge strukture u vidu regionalnih mreža OCD i timova na nivou ministarstava i regionalne i lokalne samouprave. Igor Vidačak je govorio i o mehanizmima savetovanja sa OCD u procesu donošenja zakona i drugih akata.

Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, je prezentovala mandat Kancelarije i njene planirane aktivnosti. Kao prioritete Kancelarije za naredni period, ona je istakla dalju institucionalizaciju Kancelarije u sistemu državne uprave, unapređenje komunikacije sa civilnom društvom, sprovođenje programa Evropa za građane i građanke i nacionalne IPA podrške Kancelariji.

Na skupu su dalje govorili: Dimitrios Kypreos, šef Misije OEBS u Srbiji; Antje Rotemund, šefica Misije Saveta Evrope u Srbiji; Miljenko Dereta, predsednik Građanskih Inicijativa;  Jasna Filipović iz Centra za razvoj neprofitnog sektora; i Andrea Brbaklić, direktorka sektora komunikacije Erste banke.

Ovde možete preuzeti prezentacije sa ovog skupa:

Nema komentara:

Objavi komentar