Translate

22. 01. 2015.

Srbija planom za Srbijagas ne krši obaveze



    Srbija planom za Srbijagas ne krši obaveze                          
Objavljeno : 22.01.2015.                                   
  
Šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je 22. januara da Srbija planom za restrukturiranje Srbijagasa nije prekršila obaveze prema Energetskoj zajednici. Energetska zajednica ocenila je da plan za restrukturiranje Srbijagasa nije dovoljan da se otklone kršenja evropskih propisa i dala je rok za dostavljanje detaljanog akcionog plana kako bi se to ispravilo. Miščevićeva je precizirala da se od Srbije traže dodatni podaci i pojašnjenja dok je ministar energetike poručio da će Srbija prihvatiti sve sugestije Energetske zajednice oko restukturiranja Srbijagasa.

"Plan jeste u skladu sa zahtevima Energetske zajednice. Ono što se traži su dodatni podaci, pojašnjenja i perfektuiranja", rekla je Mišćevićeva novinarima nakon sastanka Saveta Koordinacionog tela za pregovore Srbije sa EU.

Miščevićeva je rekla da će u narednim danima Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije imati mnogo više podataka o tome.

Ona je rekla i da se u oblasti energetike veoma pažljivo prati šta su obaveze i da se o tome u izvesnom smislu vodi više računa nego u pregovorima sa EU, jer je Srbija već član Energetske zajednice.

Miščevićeva je istakla da je Energetska zajednica "tražila doradu plana u skladu sa rokovima koji su tim planom predviđeni" i dodala da su rokovi za usklađivanje sa evropskim pravilima kraj juna 2015. i kraj juna 2016. godine.

Energetska zajednica je ocenila da plan za restrukturiranje Srbijagasa nije dovoljan da bi se otklonila kršenja evropskih propisa i zatražila da se do 12. marta dostavi detaljan akcioni plan kojim će se to ispraviti uz upozorenje da bi neusklađivanje moglo da se tretira kao merilo za otvaranje pristupnih pregovora, odnosno da blokira pregovore u domenu energetike.

Energetska zajednica je organizacija u okviru koje se zemlje kandidati pripremaju za članstvo u EU u oblasti energetike.

Srbija će prihvatiti sugestije Energetske zajednice

Srbija će prihvatiti sve sugestije Energetske zajednice oko restukturiranja Srbijagasa, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je 21. januara rekao agenciji Beta da je Sekretarijat Energetske zajednice od Ministarstva rudarstva i energetike tražio da dostavi dopunske informacije o planiranim merama i aktivnostima kojima će se osigurati pravno i funkcionalno razdvajanje operatora transportnog sistema do 30. juna 2015. godine.

Antić je dodao i da je Energetska zajednica tražila da se dostave i planirane mere i rokovi za izbor modela organizovanja operatora transportnog sistema, u skladu sa Zakonom o energetici, odnosno Trećim energetskim paketom EU.

On je podsetio da je Vlada Srbije 25. decembra 2014. godine usvojila polazne osnove za restrukturiranje Srbijagasa u dve faze sa definisanim ciljevima i rokovima za realizaciju i da su oko tog dokumenta konsultovani Energetska zajednica, Evropska komisija i EBRD.

Antić je istakao da u prvoj fazi restrukturiranja, organizacije Srbijagasa do 30. juna 2015. treba da se uskladi sa Drugim energetskim paketom i dodao da je to usaglašeno sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Drugi energetski paket podrazumeva pravno i funkcionalno razdvajanje delatnosti prenosa od proizvodnje i snabdevanja, a Treći energetski paketa podrazumeva i vlasničko razdvajanje.

"Ministarstvo rudarstva i energetike će prihvatiti sve sugestije koje je Sekretarijat Energetske zajednice izneo u svom pismu od 16. januara", rekao je ministar.

Antić je dodao i da je Ministarstvo spremno je da o svim aktivnostima obavesti Energetsku zajednicu i Evropsku komisiju, kao i da od njih, ukoliko bude potrebno, zatraži stručnu pomoć prilikom rešavanja eventualnih otvorenih pitanja u procesu razdvajanja delatnosti Srbijagasa.

"Nakon zavrsetka prve faze, u skladu sa polaznim osnovama, nastavljamo sa restrukturiranjem Srbijagasa u skladu sa Trećim energetskim paketom, gde i dalje očekujemo pomoć i aktivnu saradnju, kako sa Sekretarijatom Energetske zajednice, tako i sa Evropskom komisijom", istakao je Antić.

Ministar rudarstva i energetike rekao je da Srbija želi da dobru saradnju sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom oko izrade Zakona o energetici nastavi i kroz restrukturiranje Srbijagasa.

Video: Beta

Nema komentara:

Objavi komentar