Translate

13. 01. 2015.

Nezadovoljstvo planom EK za organsku proizvodnju



Nezadovoljstvo planom EK za organsku proizvodnju                                         

Objavljeno : 13.01.2015.                                                        

Sektor organske proizvodnje u Francuskoj oštro kritikuje planove Evropske komisije za reformu proizvodnje i označavanja organskih proizvoda. Proizvođači organskih proizvoda smatraju da Komisijin predlog ne nudi odgovore na stvarne probleme sektora i da je više okrenut potrošačima nego njima. Organski sektor zamera Komisiji i što je predlog dat minimalistički, kako bi se kasnije popunio delegiranim aktima. Proizvođači ističu da nisu protiv testiranja njihovih sistema organske proizvodnje, već ih podržavaju, ali ukazuju na problem provere kvaliteta uvoznih organskih proizvoda. Udeo organskih proizvoda na tržištu hrane EU je samo 1,5% ali taj sektor snažno raste poslednjih godina.

Komisija želi da reformiše regulativu za organsku poljoprivrednu proizvodnju kako bi s jedne strane smanjila kontrolu, a s druge uvela stroža pravila o uslovima proizvodnje.

Međutim, kako piše Euraktiv Francuska, francuskim poljoprivrednim proizvođačima ne sviđaju se mnogo promene predložene u martu jer su prvenstveno usmerene na to da uvere potrošače da su organski proizvodi dobri i stvarno organski dok farmerima ometaju proizvodnju.

Poslednjih godina organski sektor u Evropskoj uniji beleži veliki rast i u 2011. godini je 186.000 proizvođača na 9,6 miliona hektara proizvodilo u skladu sa regulativama za organsku proizvodnju. Istovremeno je rast tražnje organskih proizvoda bio toliko brz da je EU morala da ih uvozi.

I organski sektor u EU i Evropska komisija se slažu da treba unaprediti razvoj organske poljoprivrede ali im se mišljenja kako to da postignu razlikuju.

Predsednik Organske agencije Etjen Ganjeron (Etienne Gangneron) kaže za predlog Komisije da je nelogičan.

"Važeći zakoni mogu sigurno da budu poboljšani ali su reforme koje predlaže Komisija sve iznenadile. To nije ono što su sektor ili članice (EU) tražili. To je Komisijina inicijativa koja uopšte nema smisla", istakao je Ganjeron dodajući da je Komisija kada je pripremala konačan tekst uglavnom ignorisala stav javnosti.

Izmešana proizvodnja ključ opstanka

Predlog Komisije uključuje zabranu izmešane proizvodnje odnosno proizvodnje organskih i neogranskih proizvoda na istoj farmi. Poljoprivrednici smatraju da to nema smisla jer proizvođači ne mešaju namerno organske i konvencionalne kulture ali se to dešava nenamerno. Prema podacima kojima raspolaže Ganjeron, 25% francuskih poljoprivrednika praktikuje mešanu proizvodnju.

Prvi čovek Organske agencije ocenjuje da će Komisijin paket reformi zakočiti razvoj sektora i imati za posledicu smanjenje organske proizvodnje u EU uz povećanje uvoza. Sa tom ocenom slažu se širom Evrope.

Još jedna tačka razdora između organskih proizvođača i Komisije je testiranje. Komisija je naime predložila da se spuste pragovi u testiranju i obim analiza kojima se podvrgavaju organska gazdinstva.

Prema Ganjeronu, organski proizvođači žele da njihov biznis prolazi obavezna godišnja testiranja i da se objavljuju rezultati testiranja.

Kontrola uvoznih organskih proizvoda predstavlja mnogo veći problem, smatra Ganjeron. U Evropi oko 300 različitih organizacija reguliše organsku proizvodnju i, smatra predsednik Organske agencije, harmonizacija standarda i laboratorijskih testiranja ključna je kako bi se potrošači uverili da su organski proizvodi zaista organski.

Minimalizam regulative

Predsednik Organske agencije veruje da je Komisijin reformski paket namerno napravljen minimalistički kako bi se kasnije popunio delegiranim aktima.

"Problem sa delegiranim aktima je taj što bi Komisija mogla da pokuša da na taj način pokaže svoju moć", rekao je Ganjeron.

Ipak, organski proizvođači ne odbacuju Komisijin plan u potpunosti jer on sadrži i "značajna unapređenja, posebno kada je reč o testiranjima i sertifikaciji". Oni, kako se navodi, samo ne žele da sve ostane na tome.

Francuski proizvođači organskih proizvoda smatraju da je Komisija u predlogu napravila greške ali se ne protive planu, kaže Ganjeron i dodaje da će "podneti toliko amandmana da će Komisija shvatiti šta žele (proizvođači)".

Organska proizvodnja predstavlja sveobuhvatan sistem poljoprivredne i proizvodnje hrane koji za cilj ima održivu poljoprivredu, proizvodnju visoko kvalitetnih proizvoda i korišćenje procesa koji ne zagađuju prirodu, niti ugrožavaju zdravlje ljudi, biljaka i životinja.

Klasifikovanje proizvoda u grupu organskih zavisi od toga da li je proizveden u skladu sa sistemom organske proizvodnje a ne od karakteristika samog proizvoda.

Vrednost evropskog tržišta organskih proizvoda je oko 20 milijardi evra godišnje što je 1,5% ukupne vrednosti tržišta hrane.

Izvor: EurActiv.rs

Nema komentara:

Objavi komentar