Translate

21. 01. 2015.

Energetska zajednica traži novi plan za Srbijagas



Energetska zajednica traži novi plan za Srbijagas                               

Objavljeno : 21.01.2015.                                       

Energetska zajednica zatražila je od Srbije da do 12. marta dostavi novi plan za restrukturiranje Srbijagasa, pošto sadašnji nije usklađen sa propisima EU, izjavio je 21. januara zamenik direktora Sekretarijata te organizacije Dirk Bušle (Buschle). U Energetskoj zajednici navode da Srbija treba da se na tom planu uskladi sa evropskim propisima do 30. juna 2015. i da, ako to ne učini, može očekivati pokretanje procedure zbog kršenja propisa i evenutalno sankcije. U toj organizaciji upozoravaju i da bi neusklađivanje sa evropskim propisima kada je reč o operaterima gasa, Srbijagasu i Jugorosgasu, moglo da se odrazi na pregovore o članstvu Srbije u EU, odnosno da će po svemu sudeći to biti merilo za otvaranje pregovora u oblasti energetike.

Bušle je za portal EurAktiv Srbija i agenciju Beta rekao da je Sekretarijat Energetske zajednice uputio prošle sedmice resornom Ministarstvu rudarstva i energetike ocenu plana o restrukturiranju Srbijagasa.

"Nažalost, (i uprkos ranijim preporukama Sekretarijata) plan u ovoj fazi nije dovoljan da bi se otklonila kršenja propisa Energetske zajednice", dodao je Bušle.

Sekretarijat Energetske zajednice, u okviru koje se zemlje kandiati pripremaju za člastvo u EU u oblasti energetike i integraciju u njeno tržište, zatražio je od Srbije da do 12. marta dostavi "detaljan akcioni plan koji će obezbediti da se pravno i funkcionalno razdvajanje operatera sistema za transport gasa potpuno uskladi sa propisima Energetske zajednice najkasnije do 30. juna 2015. godine".

Bušle je podsetio da bi u suprotnom mogla da bude pokrenuta procedura protiv Srbije koja bi mogla da se u tom slučaju suoči sa sankcijama.

"Neusklađenosti moraju biti otklonjene do 1. jula 2015. Ako to ne bude slučaj, Sekretarijat je pozvan da pokrene proceduru u okviru koje bi moglo da se utvrdi da Srbija ozbiljno i kontinuirano krši obaveze iz Ugovora (o Energetskoj zajednici). Dalje nastavljanje sa neusklađivanjem bi moglo voditi uvođenju sankcija", rekao je Bušle.

Upozorio je da će, ako bude odstupanja od Trećeg energetskog paketa posle 1. jula 2016, doći do toga da se operaterima ne izda licenca za upravljanje gasovodima što će uticati i na njihove dozvole za rad.

Plan ne predviđa funkcionalno razdvajanje

Vlada Srbije je krajem decembra usvojila plan restrukturiranja Srbijagasa kojim se to državno preduzeće pretvara u holding sa dve jedinice - za transport i snabdevanje gasom.

Plan za Srbijagas, kako je naveo Bušle, predviđa pravno razdvajanje delatnosti u toj kompaniji tako što će sektor koja se bavi prenosnim sistemom postati filijala u okviru Srbijagas holdinga, ali ne predviđa dovoljno precizno funkcionalno razdvajanje u skladu s propisima EU.

Bušle je ocenio da je pravno razdvajanje lakši deo posla, da je Jugorosgas to uradio, a da iznenađuje to što Srbijagas nije već to sam uradio.

Dodao je i da plan "ne priprema teren" za razdvajanje delatnosti u skladu sa Trećim energetskim paketom.

"Naprotiv, postavlja nelegalne preduslove, tako što se rokovi (za razdvajanje u skladu sa Trećim energetskim paketom) povezuju sa 'izgradnjom novog pravca snabdevanja', odnosno alternativne trase u odnosu na (jedinu) postojeću preko Ukrajine i Mađarske"", rekao je Bušle.

On je precizirao da, bez obzira što se odustalo od projekta izgradnje gasovoda Južni tok, takvo povezivanje nije dozvoljeno Trećim energetskim paketom.

"Takođe, u primeni plana potrebno je otkloniti i sva potencijalna kršenja evropskih pravila, poput zabrane državne pomoći", rekao je Bušle.

Posledice po pregovore sa EU

U toj organizaciji podsećaju da je Ministarski savet Energetske zajednice pozvao u septembru 2014. Srbiju da razdvoji delatnosti u Srbijagasu u skladu sa evropskim propisima, što je obaveza iz Drugog energetskog paketa koju je trebalo da ispuni 2007. godine.

"Postaje sve očiglednije da će se neusklađivanje Srbije sa zahtevim Energetske zajednice u vezi sa Srbijagasom i Jugorosgasom tretirati kao merilo za otvaranje pristupnih pregovora, odnosno da će blokirati pregovore u domenu energetike", upozorio je Bušle.

U Energetskoj zajednici su rekli da nisu ocenjivali plan za reorganizaciju Elektroprivrede Srbije (EPS), koji je Vlada Srbije odobrila krajem 2014. godine.


Nema komentara:

Objavi komentar