Translate

20. 01. 2015.

Socijalisti EP za ulazak Srbije u EU, zabrinuti zbog medija



Socijalisti EP za ulazak Srbije u EU, zabrinuti zbog medija   

Objavljeno : 20.01.2015.
 
Grupa socijalista u Evropskom parlamentu snažno podržava ulazak Srbije i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jer politika proširenja stvara stabilnost i demokratiju u regionu, saopštila je ta politička grupa 20. januara, dan posle rasprave o Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu u EP. Predstavnici socijalista i demokrata su, takođe, izrazili zabrinutost zbog pogrošanja slobode medija u Srbiji, na šta je ukazano i u raspravi o nacrtu rezolucije o napretku Srbije 19. januara u Spoljnopolitičkom odboru EP.

Potpredsednik grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Viktor Boštinaru je 20. januara istakao da je "Srbija zvanično počela pregovore o članstvu, što obeležava napredak te zemlje za poslednjih deset godina".

Dodao je međutim da "ozbiljna zabrinutost vlada zbog pogoršanja slobode štampe u Srbiji" kao i zbog "značajne razlike u usaglašavanju stavova Srbije sa spoljnom politikom EU".

Boštinaru, zadužen sa međunarodne odnose u grupi socijalista, je takođe stavio do znanja da je dijalog Srbije i Kosova od prvenstvenog značaja za obe strane i "nužan povoljan korak ka normalizaciji i stabilnosti". "Učešće Srba sa severa i juga Kosova na izborima i određeni napredak u uklanjanju paralelnih struktura su takođe ishodi tih povoljnih razgovora", naveo je Boštinaru.

On je takođe podvukao da je "sloboda medija u žiži pažnje u svim zemljama proširenja" i predočio da "posebno ozbiljna zabrinutost vlada zbog pogoršanja slobode štampe u Srbiji otkako je na vlast došla nova vlada".

"Ta vlada treba da zajamči povoljne uslove za slobodan rad medija", naveo je potpredsednik Grupe socijalista i demokrata u EP.

Štaviše, ukazao je on, u slučaju Srbije smo mi zabrinuti zbog značajne razlike u usaglašavanju sa spoljnom politikom EU.

Predsednik Grupe socijalista i demokrata u EP Đani Pitela je u saopštenju istakao da je "proširenje EU uspešna priča", uz opasku da "i dalje postoje izazovi i zemlje kandidati (za članstvo u EU) moraju ubrzati nastojanja da ugrade pravnu tekovinu (unutar EU postojeći sklop zakona i standarda) i sprovedu Odredbe iz Kopenhagena o delovanju demokratije i efikasne tržišne privrede".

Posebni dalji napori, poručio je Pitela, moraju biti učinjeni u reformama pravosuđa, vladavine prava, slobode izražavanja, prava manjina i suzbijanju korupcije.

Knut Flekenštajn, takođe potpredsednik ove grupe EP, je skrenuo pažnju na to da je "ekonomska i finansijska kriza u Evropskoj uniji takođe ugrozila mnoge od naših suseda, i to naročito zemlje Zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU".

"Ta teška ekonomska situacija je nametnula mnogo veće zahteve u primeni ambicioznih programa evropskih reforme, tako da mi moramo biti veoma jasni u predanosti i potpori da bismo tim zemljama pomogli da održe zamah reformi", podvukao je Flekenštajn.

Mekalister: Nužno jačanje slobode medija

Spoljopolitički odbor EP je 19. januara raspravljao o nacrtu rezolucije o Srbiji. U raspravi je većina poslanika je podržala nacrt rezolucije o Srbiji, a ukazano je na napredak u reformama, uz insistiranje na tome da Srbija usaglasi spoljnu politiku s EU stavovima i sankcijama prema Rusiji.

U raspravi je naglašeno i da srpske vlasti moraju obezbediti punu slobodu medija.

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister je u uvodnom izlaganju rekao da je u pripremljenom dokumentu ukazao na nužnost jačanja slobode sredstava informisanja u Srbiji, zato što je, kako je naglasio "sloboda medija temeljni sastavni deo demokratije".

U nacrtu rezolucije se "izražava zabrinutost zbog sve gorih uslova za punu slobodu izražavanja u Srbiji i naglašava potreba za potpunom transparentnošću u pogledu medijskog vlasništva". "Evropski parlament je zabrinut je zbog pretnji novinarima", a pozdravlja i traži sprovođenje usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima, i zakona o javnim radiodifuzijskim uslugama.

U dokumentu čije se usvajanje očekuje u martu, EP podvlači da posebno od reforme pravosuđa i učvršćenja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU. To je uslov da se otvore poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama.

EP poziva Srbiju, kao i Kosovo, da nastave sprovođenje dogovora postignutih Sporazumom Beograd-Priština u Briselu i dodaje da, uporedo s opštim napretkom pregovora Srbije o prijemu u EU, mora doći do "pospešenja normalizacije odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35 koje treba otvoriti na početku" tih pregovora.

Mekalister je ocenio i da je Srbija ostvarila napredak u reformama u celini i da u prvoj polovini ove godine treba da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu Srbija-EU.

Izvor: Beta

Nema komentara:

Objavi komentar