Translate

22. 01. 2015.

EU: Izbeći zaoštravanje u vezi sa Trepčom



EU: Izbeći zaoštravanje u vezi sa Trepčom   

Objavljeno : 21.01.2015.
 
Evropska unija je 20. januara stavila do znanja da je "važno da se izbegne svako dalje zaoštravanje" oko Kombinata Trepča i ocenila da je zakonom usvojenim u parlamentu u Prištini dobijeno vreme da se razmotri to pitanje. Dok u Srbiji izražavaju spremnost da se o Trepči razgovara sa Prištinom, kosovski politički lideri takvu mogućnost odbacuju, smatrajući Trepču delom kosovske imovine. U međuvremenu, u Trepči se širi štrajk rudara koji su nezadovoljni što je vlada odustala od pretvaranja tog preduzeća u javno.


"Različite opcije da se izbegne likvidacija Trepče postoje", preneli su agenciji Beta u Briselu zvaničnici bliski evropskom komesaru za proširivanje Johanesu Hanu i visokoj evropskoj predstavnici Federiki Mogerini.
Zamoljeni da kažu da li dijalog Beograd-Priština može doživeti težak udarac pokušajem vlasti u Prištini da preuzmu vlasništvo nad Trepčom čiji je većinski vlasnik država Srbija, na šta su upozorile vlasti u Beogradu, zvaničnici u Briselu su istakli da se "u Evropskoj komisiji pitanje Trepče pomno prati".
"Važno je da se izbegne svako dalje zaoštravanje i smiri situacija", naglasili su izvori u Evropskoj komisiji i podvukli da "različite opcije da se izbegne likvidacija postoje".
"Dobro je", dodali su ti izvori, "što novi zakon, usvojen 19. januara u Skupštini u Prištini, daje vremena da se krene u rešavanje tog pitanja".
Background
Skupština Kosova 19. januara je usvojila predlog izmena zakona o preduzećima od posebnog značaja, kojim se rok za uređivanje potraživanja u visini od 1,4 milijarde evra od kombinata Trepča odlaže za dve godine. Zakon ne zadire u vlasništvo nad ovim kombinatom.
Cilj donošenja zakona bilo je da se spreči da 2. februara postane pravosnažna odluka Vrhovnog suda Kosova kojom je dat rok za uređivanje potraživanja u visini od 1,4 milijarde evra. U suprotnom bi Trepča bila likvidirana. Prvobitno rešenje bilo je da se Trepča zakonom transformiše u javno preduzeće, ali se od toga odustalo, što je izazvalo nezadovoljstvo rudara.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija spremna za dijalog o Kombinatu Trepča i da će se u okviru pregovora Beograd-Priština u Briselu razgovarati o tome, dok je vicepremijer i šef diplomatije Kosova Hašim Tači rekao da Priština neće o tome pregovarati s Beogradom jer je, kako je naveo, "Trepča bogatstvo Kosova".
Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić su izjavili da je Priština želela da završi privatizaciju Trepče pre no što se taj problem i pitanja privatizacije srpske imovine na Kosovu otvore u dijalogu u Briselu.
Vučić istakao da je o Trepči bilo razgovora i s predstavnicima "Petorke" - pet najuticajnijih zemalja Zapada.
Najveći akcionar kombinata Trepča je Fond za razvoj Republike Srbije sa 55,14% kapitala, a udeo u vlasnistvu tog kombinata imaju i kompanija "Generaleksport" iz Beograd sa 6,86%, "Jugobanka" iz Kosovske Mitrovice sa 2,34%, "Progres" iz Beograda sa 1,97%, "Dunav Banka" iz Zvečana sa 1,92%, Elektroprivreda Srbije sa 1,67%, "14. Oktobar" Kruševac sa 0,15%.

Ozbiljan štrajk u Trepči

Rudari u Trepči su započeli protest nezadovoljni odlukom kosovske vlada da odustane od namere da ovaj kombinat pretvori u javno preduzeće.

Više od dvesta rudara Trepče, kojima su se tokom dana pridružili i penzionisani rudari u Starom trgu štrajkuju na desetom horizontu zahtevajući informacije o sudbini kompanije nakon donošenja zakona juče u Skupštini Kosova i skidanja sa dnevog reda Zakona o javnim preuzećima.

Prema pisanju prištinskih medija, štrajk rudara Trepče poprima sve ozbiljnije razmere, a zdravstveno stanje nekih rudara koji su od 20. januara ujutru u jami na "desetom horizontu" na 650 metara ispod površine zemlje, pogoršava se.
U štrajk su, kako prenose mediji, ušli i rudari rudnika Kišnica i Ajvalija
Menadžer Trepče Ahmet Tmava je posle susreta sa premijerom Kosova Isom Mustafom, a pre pregovora sa rudarima, upozorio da štrajk poprima sve ozbiljnije razmere, da su rudari odlučni da se ne povlače bez jakih institucionalnih garancija o ostvarivanju plana i dinamike njihovih ciljeva.


Izvor: Beta
Ilustracija: Shutterstock

Nema komentara:

Objavi komentar