Translate

19. 01. 2015.

EU za jačanje saradnje protiv terorizma



    EU za jačanje saradnje protiv terorizma                                                                 
Objavljeno : 19.01.2015.                                        
  
Evropska unija se založila 19. januara za pojačanu saradnju unutar EU, ali i sa arapskim zemljama, u borbi protiv terorizma. Sastanak ministara spoljnih poslova o borbi protiv terorizma održan je u trenutku kada je Evropa u stanju pripravnosti, kako zbog nedavnih napada u Parizu, tako i zbog otkrivanja džihadističke ćelije u Belgiji.

"Trebalo bi da poboljšamo saradnju i sa arapskim zemljama i međusobno", izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pre sastanka 28 ministara spoljnih poslova EU na koji je pozvan i generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi.

Ona je dodala da su mete terirostičkih napada pre svega muslimani širom sveta, što ukazuje na potrebu da se zajedno svi angažuju protiv toga.

Mogerini se sastala sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom el Arabijem. Ona je takođe prisustvovala sastanku ministara spoljnih poslova EU koji se pripremaju za februarski samit evropskih lidera o terorizmu.

El Arabi je ocenio da borba protiv terorizma nije isključivo "vojno ili bezbednosno pitanje" i dodao da se borba mora voditi i na "intelektualnom, kulturnom, medijskom i religijskom nivou".

"To pokušavamo", rekao je on.

Evropski lideri su nakon napada u Parizu i velike akcije ramzontiranja džihadističke ćelije u Belgiji u prvi plan stavili saradnju obaveštajnih službi, jačanje kontrola na granicama u Šengenskom prostoru, borbu protiv šverca oružja i stvaranje zajedničkog registra putnika u avio saobraćaju.

O ovim pitanjima razgovaraće i ministri unutrašnjih poslova 28. januara, kao i šefovi vlada i država 12 februara na samitu posvećenom borbi protiv terorizma i borcima koji se vraćaju u Evropu iz Sirije i Iraka.

Pravo rešenje: Kraj sukoba u Siriji i Iraku

"Nadamo se da će, s obzirom na to šta se dogodilo u Francuskoj, Belgiji i na drugi mmestima, Evropski parlament razumeti da je potrebno zaustaviti blokiranje uvođenje jedinstvenog registra putnika". rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders rekao je da je policijska akcija u njegovoj zemlji u kojoj je sredinom januara razbijena jedna džihadistička ćelija, pokazala da je razmena informacija ključna za uspeh neke operacije.

Neki ministri su istakli da je važnija saradnja sa muslimanskim zemljama nego upućivanje kritika na njihov račun zbog problema sa terorizmom.

"One (arapske zemlje) nastaviće da budu na prvoj liniji fronta, i moramo blisko da sarađujemo sa njima kako bismo zaštitili i te zemlje, i EU", ocenio je šef britanske diplomatije Filip Hamond.

Belgija je prošlog vikenda rasporedila vojsku da čuva javne zgrade.

Dok su evropski ministri danas bili na sastanku, vojnici su obezbeđivali zgradu Evropskog saveta u Briselu, a poslednjih dana je ojačana i bezbednost unutar te zgrade.

Mnogi ministri su ukazali da nije verovatno brzo rešenje za sve veći broj stranih boraca u Evropi, i da je pravi odgovor pomoć da se okončaju konflikti u Siriji i Iraku.


Nema komentara:

Objavi komentar