Translate

22. 01. 2015.

Prihvaćena Inicijativa Zaštitnika građana za izmenu Zakona o javnom beležništvu




Prihvaćena Inicijativa Zaštitnika građana za izmenu Zakona o javnom beležništvu

sreda, 21 januar 2015 10:28

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu je na današnjem sastanku prihvatio Inicijativu za podnošenje amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu, koju je uputio Zaštitnik građana.

Predložena izmena treba da spreči diskriminaciju slepih lica, lica oštećenog sluha i lica sa invaliditetom koja ne mogu da govore. NJima se Predlogom zakona o izmenama Zakona o javnom beležništvu neopravdano nameće obaveza korišćenja usluga javnih beležnika prilikom sastavljanja ugovora o raspolaganju nepokretnosti.

Zaštitniku građana obratila se, predlogom za preduzimanje zakonodavne inicijative, Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS). Ova organizacija istovetnim tekstom obratila se i Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine Republike Srbije. Zaštitnik građana je smatrao da postoji opravdana potreba da, uz i na osnovu predloga NOOIS, Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predloži i dodatne izmene Predloga zakona o izmenama Zakona o javnom beležništvu, imajući u vidu da postoji opravdana bojazan da bi primenom predloženih rešenja bila povređena prava većeg broja građana.

Zaštitnik građana pozdravlja usvajanje inicijative i očekuje da će Narodna skupština izglasati amandmane na Zakon o javnom beležništvu.





Nema komentara:

Objavi komentar