Translate

14. 01. 2015.

Mamurluk posle praznika košta EU 155 milijardi evra



Mamurluk posle praznika košta EU 155 milijardi evra                                        

Objavljeno : 14.01.2015.                                                        
  
Mamurluk zaposlenih posle proslava praznika veoma je skup za evropske kompanije i društvo u celini. Prema izveštaju koji je za Evropsku komisiju uradio Centar za lečenje zavisnosti i mentalno zdravlje (CAMH) iz Toronta, socijalni troškovi koji se pripisuju alkoholu u Evropi procenjuju se na 155,8 milijardi evra godišnje. Stručnjaci ukazuju na brojne posledice preteranog konzumiranja alkoholnih pića ali i na to da EU nije donela novu strategiju za borbu protiv posledica alkohola. Građani Evropske unije u proseku piju tri pića na dan ili dva puta više od svetskog proseka.

Centar za lečenje zavisnosti ističe da su društveni i ekonomski efekti preterane konzumacije alkohola na pojedince, porodice, radna mesta i društvo brojni i da se nadovezuju na i tako velike socijalne troškove opijanja.

Svaki građanin Evropske unije stariji od 15 godina u proseku godišnje popije 12,5 litara čistog alkohola ili gotovo tri pića na dan, što je više nego dvostruko više od svetskog proseka, pokazuju podaci iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije iz 2012, preneo je EurActiv.com.

Britanski istraživači, kako prenosi BBC, procenili su da mamurluk posle konzumacije pića za praznike košta sektor biznisa 331,7 miliona evra godišnje. Istraživanje rađeno za sajt za putovanja lastminute.com, koje je obuhvatilo 1.500 ljudi, pokazalo je da oko 25% zaposlenih dan nakon božićne proslave u firmi radi manje od četiri sata dok 20% javi da je bolesno.

Za sada nema efikasnog leka protiv mamurluka, kaže profesorka Farmaceutskog instituta sa Univerziteta Utreht Joris Verster koja je objavila brojne naučne radove na temu mogućih lekova protiv mamurluka.

Ona je za BBC rekla da je jedini način da se spreči mamurluk "da se pije umereno".

Nastojeći da umanji štetu od alkohola, EU je 2006. donela strategiju kako bi pomogla nacionalnim vladama i drugima uključenim u borbu s tim problemom da koordinirano deluju.

Međutim, 2013. nije doneta nova strategija o alkoholu, kako je bilo prvobitno predviđeno. Nova Evropska komisija, koja je preuzela dužnost 1. novembra 2014. godine, do sada nije pokazala da se na tom pitanju radi.

U međuvremenu u Škotskoj vlada nastoji da ograniči potrošnju alkohola uvođenjem minimalne cene po jedinici alkohola (MUP), međutim, taj zakon naišao je na prepreke.

Propisi o trgovini Velike Britanije i EU u principu dozvoljavaju određivanje minimalne cene alkohola u maloprodaji u cilju zaštite zdravlja ljudi. Škotski zakon usvojen je bez glasa protiv u maju 2012. MUP je ustanovljen na 50 penija po jedinici i zakon se sprovodi od aprila 2013.

Međutim, međunarodne organizacije trgovaca - Udruženje za škotski viski (SWA), Evropsko udruženje za alkoholna pića (SpiritsEurope) i Evropsko udruženje industrije vina (CEEV), pravno su osporile škotski zakon navodeći da ometa funkcionisanje jedinstvenog tržzišta EU. Škotska vlada očekuje presudu po tom pitanju ove godine.

Izvor: EurActiv.rs

Nema komentara:

Objavi komentar