Translate

15. 01. 2015.

Rusija preusmerava tranzit gasa sa Ukrajine na Tursku



Rusija preusmerava tranzit gasa sa Ukrajine na Tursku    

Objavljeno : 15.01.2015.

Potpredsedniku Evropske komisije Marošu Šefčoviču rečeno je u Moskvi da će Rusija preusmeriti svoj tranzit gasa sa Ukrajine na Tursku i da će kupci iz Evropske unije moći da kupuju gas na granici sa Grčkom. Rusija, koja ističe da je uvek bila pouzdan snabdevač koji poštuje ugovorene obaveze, preusmeravanje objašnjava diversifikacijom ruta radi sigurnijih isporuka. Šefčovič je posle sastanka sa ruskim zvaničnicima i čelnicima Gasproma rekao da se nada da će se naći bolje rešenje od preusmeravanja gasa za evropske potrošače ka Turskoj. Ruski gas pokriva trećinu evropskih potreba.

Prema pisanju štampe, Šefčovič, koji je 14. januara prvi put od kako je postavljen za potpredsednika Komisije zaduženog za energetsku uniju posetio Rusiju, rekao je da je "veoma iznenađen" ruskim potezom.

Rusija je nedavno odustala od planova za izgradnju gasovoda Južni tok ispod Crnog mora do Bugarske okrivljujući Sofiju za to.

Bugarski premijer Bojko Borisov je za vreme posete Briselu 12. januara tražio od Šefčoviča da se založi za nastavak tog projekta koji, kako je rekao, njegova zemlja podržava.

Oko 40% ruskog izvoza gasa ide preko Ukrajine koja je ubirala milijarde evra na ime tranzitnih taksi.

Sada u Moskvi kažu da će graditi gasovod ispod mora do Turske i slati sav svoj gas do turske granice sa Grčkom.

"Mi ne radimo tako", prenela je agencija Blumberg reči Šefčoviča. "Verujem da ćemo naći bolje rešenje", dodao je potpredsednik Komisije.

"Južni tok je mrtav. Evropa više neće imati mogućnost da se snabdeva rizičnom rutom preko Ukrajine već će gas ići novim gasovodom 'Turski tok", rekao je, kako su prenele RIA Novosti, direktor Gasproma Aleksej Miler.

Zvanična Moskva navodno veruje da isporukama gasa kroz Ukrajinu i dalje preti rizik i čvrsto je odlučila da ih preusmeri.

"Turski gasovod će biti jedini gasovod kojim će se isporučivati 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa koji trenutno ide preko Ukrajine. Nema drugih mogućnosti", navodi se u Milerovom saopštenju posle sastanka sa Šefčovičem.

"Obavestili smo naše evropske partnere i sada je na njima da naprave neophodnu infrastrukturu koja ide od tursko-grčke granice", rekao je Miler.

Rusija, koja pokriva oko 30% evropskih potreba za gasom, gradiće alternativni gasovod koristeći sredstva i materijal koji je provobitno bio namenjen projektu Južni tok, piše ruska štampa. Navodno je deo cevi uskladišten u bugarskim lukama.

Međutim, neki analitičari sumnjaju da Rusija može da nađe novac za podmorski gasovod, s obzirom da je u teškoj situaciji koju dodatno pogoršavaju pad cena nafte i sankcije Zapada.

Nema drugih opcija

Kako je saopštio Gasprom, u razgovorima sa Šefčovičem posebna pažnja bila je usmerena na briselski sporazum o isporukama ruskog gasa Ukrajini do 1. aprila 2015. Naglašeno je da je ukrajinski Naftogas delom platio dug Gaspromu, čime je ukrajinskoj kompaniji omogućeno da nastavi da kupuje ruski gas.

Gasprom je smanjio isporuke preko Ukrajine zbog sukoba oko cena i duga. U poslednjih deset godina ruski Gasprom dva puta je "zavrtao slavine", što je za posledicu imalo i prekid isporuka potrošačima u EU usred zime.

Nakon izgradnje i preuzimanja drugih gasovoda, Gasprom je smanjio tranzit kroz Ukrajinu na oko 62 milijarde kubnih metara u 2014. godini sa 137 milijardi u 2004.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je nakon sastanka sa Šefčovičem da Rusija ne želi da preusmeravanjem gasa ka Turskoj nanese štetu "svom imidžu, jer je uvek bila pouzdan snabdevač gasom i nikada nije kršila obaveze", preneo je Blumberg.

"Odluka je doneta. Diversifikujemo se i eliminišemo rizik nepouzdanih zemalja koje su poslednjih godina pravile probleme, uključujući evropskim potrošačima", istakao je Novak.

Miler je govoreći o diversifikaciji Gaspromovih ruta isporuka istakao da gasovodi Severni tok i Jamal-Evropa dokazuju visoku pouzdanost i efikasnost direktnih isporuka ruskog gasa.

Iznenađenje u EU

Evropska unija zatečena je saopštenjem Gasproma o preusmeravanju tranzita gasa i Evropska komisija će sada "pre konačne odluke, proučiti ekonomsku održivost tog projekta, kao i saglasnost s pravnim odredbama", saopštili su 15. januara predstavnici Komisije u Briselu, naglasivši da je ključna bezbednost isporuka gasa.

Evropski zvaničnici navode da je takođe potrebno da "u svakom slučaju budu poštovane obaveze iz postojeći ugovora o isporukama gasa i da nema razloga da se dovodi u pitanje ugled Gasproma kao pouzdanog isporučioca gasa".

Predstavnica za štampu Evropske komisije Ana Kaisa Itkonen izjavila je da je potpredsednik Komisije Šefćović bio "iznenađen" kada je od Milera u Moskvi čuo da EU mora da u roku od nekoliko godina izgradi nove kapacitete za prenos gasa od grčko-turske granice preko Balkana u Evropu, jer tranzita preko "nepouzdane" Ukrajine više neće biti.

Miler je naglasio da partneri u EU moraju odmah početi izgradnju postrojenja i prenosnih kapaciteta za preuzimanje ruskog gasa s čvorišta na tursko-grčkoj granici, jer "inače te količine gasa mogu naći puteve za druga tržišta".

Novinari su portparolki Itkonen postavili pitanje kakve mere je u međuvremenu predvidela Evropska komisija, imajući u vidu da je odmah u decembru, pošto je saopšteno da će biti izgrađen gasovod do Turske umesto Južnog toka, čelnik Gasproma stavio do znanja da će ubuduće Rusija gas Evropi isporučivati na granicama EU.

Miler je to izjavio pošto su ruski i turski predsedik, Vladimir Putin i Redžep Erdogan, objavili dogovor o izgradnji Turskog toka kojim će 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa preko Crnog mora biti dopremano do velikog gasnog čvorista na tursko-grčkoj granici.

Izvor: Beta, Euractiv.rs
Foto: Gasprom
http://www.euractiv.rs/energetika/8251-rusija-e-preusmeriti-tranzit-gasa-sa-ukrajine-na-tursku-

Nema komentara:

Objavi komentar