Translate

22. 01. 2015.

Priboj pobednik u projektu Otpakivanje



        Priboj pobednik u projektu Otpakivanje                                               
Objavljeno : 22.01.2015.                                                    

Mladi Priboja su u okviru projekta Otpakivanje na najbolji način prikazali bogatstvo svoje sredine kroz različite umetničke forme, sadržaje i aktivnosti, odlučili su stručni žiri i glasači na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook). Oni su napravili video sadržaje i zbirku pisanih radova u kojima je iz perspektive mladih prikazana lepota Priboja i promovisano zajedništvo i multietničnost. U projektu je učestvovalo 12 Kancelarija za mlade iz Srbije, a drugo i treće mesto su zauzele Kancelarije iz Bujanovca i Prijepolja.

Mladi 12 opština u Srbiji su organizovali aktivnosti sa ciljem predstavljanja lokalnih zajednica i promovisanja tolerancije i zbližavanja, i materijale pretvarali u umetnički izraz, takozvane kulturne pakete.

Koordinator pribojske Kancelarije za mlade Emir Vražalica rekao je za EurAktiv da je projekat otvorio put za nove aktivnosti Kancelarije - obnavljanje radio emisije Glas mladih, pokretanje televizijska emisija za lokalnu TV Priboj i izrada brošure za lokalnu turističku organizaciju.

"Kada su u Turističkoj organizaciji Priboj videli šta smo radili za Otpakivanje ponudili su nam da im radimo brošuru na engleskom i na srpskom", kazao je on, dodavši da je će brošura biti predstavljena na Sajmu turizma u Beogradu.

Pored toga, naveo je da su zahvaljujući projektu Otpakivanje mladi pokrenuli inicijativu da se obnovi njihova radio emisija, koja će se emitovati od januara na talasima Radio Lima, kao i da će u dogovoru sa Ministarstvom omladine i sporta biti pripremana TV emisija na lokalnoj televiziji.

Kada je reč o nagradi u projektu, Vražalica je kazao da je učesnicima projekta iz Priboja najznačajnije bilo što se uključilo blizu 100 volontera iz svih etničkih grupa i da su zadovoljni napravljenim paketima.

Ministarstvo omladine: Paket za primer

Background
Projekat "Otpakivanje" sprovode 
Beogradski centar za ljudska prava, 
Komitet pravnika za ljudska prava 
Jukom, Centar za pozorišna 
istraživanja ApsArt i Medijski centar 
Beta uz finansijsku podršku Delegacije 
EU u Srbiji i stručnu pomoć 
Ministarstva omladine i sporta. 
Projekat bi trebalo da omogući 
povezivanje mladih iz 12 opština u 
Srbiji, ali i da podigne sposobnost 
kancelarija za mlade da obogate svoje 
aktivnosti, uključe što veći broj mladih i 
pruže im priliku da sami pokreću 
programe.

U prvoj fazi projekta održane su 
radionice u kancelarijama za mlade na 
kojima su učesnici izdvajali sadržaj 
takozvanih kulturnih paketa, odnosno
 ono što po njihovom mišljenju čini 
identitet zajednice u kojoj žive. 
Nakon 
toga, tokom leta 2014. mladi su izradili 
kulturne pakete, odnosno na kreativan 
način izrazili taj identitet.

Početkom 2015. u toku je razmena 
manjeg broja mladih iz Kancelarija, po 
unapred utvrđenim parovima 
kancelarija: Bosilegrad i Savski venac, 
Priboj i Trgoviste, Temerin i Pozega, 
Backi Petrovac i Vranje, Bujanovac i 
Obrenovac, i Prijepolje i Raska.

Do februara bi mladi trebalo da 
sadržaje pretoče u pozorišnu 
predstavu koja će se igrati u šest 
gradova u Srbiji. Već je završen 
konkurs za literarne predloške kao i 
audicija za glumce za predstavu.

Samostalna savetnica Ministarstva omladine i sporta Vesna Vidojević rekla je, ocenjujući paket iz Priboja kojem je dala najvišu ocenu, da je ova Kancelarija za mlade dobar primer sprovođenja lokalne omladinske politike u skladu sa principima i vrednostima zakona o mladima.

"Paket je veoma bogat, pravili su ga mladi za mlade, vidljiv je veliki broj volontera u projektu i dato im je javno priznanje, vidljivo je da su sve aktivnosti sprovedene sa multikulturalnim učesnicima što je rezultiralo interkulturalnim sadržajima", kazala je Vidojević.

Navela je da se i kroz sve aktivnosti prikazane u paketu vidi da se u Kancelariji poštuju sloboda mišljenja i različitosti.

Paket Kancelarija za mlade iz Priboja sastoji se od Dnevnika Kancelarije, u kojem je prikazano kako mladi provode vreme, snimka "Volim ovo mesto" u kojem su izneli razloge zašto vole različite lokacije u Priboju, konkursa i zbirke literarnih radova "Suživot je prirodna stvar" i radio emisije "Glas mladih" koja se emituje svakog vikenda.

Glumac Milan Marić, koji je kao član žirija Kancelariju iz Priboja rangirao na drugo mesto, ocenio je da su mladi Priboja vrlo maštovitim i dirljivim paketom predstavili svoj grad i način na koji se bore da ga učine boljim mestom.

Treći član žirija bila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, koja nije uvrstila pribojsku kancelariju među tri najbolje.

Drugo i treće mesto za Bujanovac i Prijepolje

Po glasanju na Fejsbuku, Priboj je bio na trećem mestu sa 184 glasa, iza Prijepolja i Vranja. U izboru pobednika računato je mišljenje tri člana žirija, dok se rezultat glasanja na Fejsbuku računao kao jedan glas.

Na drugom mestu je Kancelarija iz Bujanovca, koja je u paketu prikazala aktivnosti u kojima su učestvovali volonteri različite etničke pripadnosti. Oni su između ostalog organizovali turnir u malom fudbalu mešovitih timova i predstavili ples mladih Roma, odlike grada i ceremoniju albanske svadbe.

"U video materijalu je korišćen rodno senzitivni jezik, u stvaranju materijala su učestvovali predstavnici više nacionalnosti, montaža i muzika oslikavaju energiju i stil zivota. Jednostavno rečeno - u kratkom video klipu upakovana je ideja tolerancije", ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić. Ona je pakete ocenjivala zajedno sa zaposlenima u jednom sektoru Kancelarije, i Bujanovac su ocenili najvišom ocenom.

Treće mesto zauzela je Kancelarija za mlade iz Prijepolja, koja je između ostalog organizovala ispisivanje grafita kojima se promoviše multikulturalnost i predstavljanje tradicija u svakodnevnom životu tog grada što je prikazano i u video materijalu.

Glumac i član žirija Milan Marić, koji je Prijepolje stavio na treće mesto, ocenio je da su mladi "jednostavnim sredstvima u dokumentarcima preneli atmosferu Prijepolja i na najbolji način ga predstavili".

Napisala: S.V.

Ilustracija: Otpakivanje

Nema komentara:

Objavi komentar