Translate

06. 11. 2013.

"UBIJ, ZAKOLJI, DA CIGAN NE POSTOJI" - "Koljite Cigane!" - "Iselićemo Cigane!"



TARGOM ! INFORMACIJA – VESTI – REAKCIJA

"Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!" 

"Koljite Cigane!"

"Iselićemo Cigane!"

Zemun polje: Oko 200 građana šetalo uz povike "Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!" 

Oko 200 građana beogradskog naselja Zemun polje izašla je u nedelju, 3. novembra na ulice uz povike "Nećemo Cigane, nećemo šugu!", "Cigani šugavi, izađite napolje!", "Koljite Cigane!" "Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!", "Pobićemo vas!", "Bežite iz Zemun polja!", "Iselićemo Cigane!"...Rasno motivisani nemiri traju od tada u i stanovnike ovog naselja romske nacionalnosti drže u strahu i strepnji, javio je danas Regionalni centar za prava manjina, prenosi Radio 021.
"Iste noći, grupa mladića je nasrtala na Rome i Romkinje, vređajući ih na nacionalnoj osnovi i preteći nasiljem. Od tada, većina Roma iz ovog naselja izbegava da izlazi iz svojih stanova plašeći se za svoj život i svoju bezbednost, a mnogi su bili prinuđeni da napuste svoje domove i sklone se kod prijatelja i rođaka", navodi Centar u saopštenju. 
  
Eskalacija ovog rasističkog divljanja, dodaju, u direktnoj je vezi sa novinskim člankom objavljenim u Večernjim novostima 30. oktobra pod nazivom "Zemun polje: Šuga među osnovcima!". 
  
"U ovom tekstu se bez bilo kakvog ograđivanja prenosi izjava jednog od roditelja dece koji pohađaju OŠ "Ilija Birčanin", a koji za pojavu šuge okrivljuje Rome koje su se tu doselili. Naglašavamo da je ovo već drugi primer neodgovornog novinarskog izveštavanja u protekle dve nedelje koji je u direktnoj vezi sa neposrednim rasističkim nasiljem. Podsećamo, nakon što je vest iz Grčke o plavookoj romskoj devojčici nekritički preuzeta u domaćim medijima, grupa skinheda je pokušala da oduzme dete svetlije puti od njenih roditelja pripadnika romske nacionalne manjine. Napominjemo da se ni u jednom slučaju nisu oglasila profesionalna novinarska udruženja, političke partije ili šira javnost", upozorio je Centar. 
  
S obzirom na višednevne incidente i svakodnevne pozive na linč jedne etničke grupe posebno zabrinjavanja postupanje nadležnih organa, pre svega policije, koja je bila prisutna tokom protesta na kome su se čuli pozivi na rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost, a koja, prema saznanjima Regionalnog centra, nije preduzela ništa da ih spreči. 
  
"Istovremeno, prema rečima stanovnika naselja, predstavnica gradskih vlasti koja ih je posetila na njihov poziv ih je posavetovala da se zatvore u svoje kuće i "obrate pažnju na higijenu". Smatramo da su predrasude duboko ukorenjene među onima koji bi prvi trebalo da reaguju protiv svih oblika rasizma i zaštite žrtava rasističkog nasilja. Zato pozivamo nadležne institucije da blagovremeno reaguju na najavljeni antiromski protest i spreče svako okupljanje koje može dovesti do daljeg progona romskog stanovništva u Zemun polju", naveo je Centar u saopštenju. 

Poštovani posetioci bloga!
Moja malenkost neće komentarisati ovo fašističko dešavanje u Zemun polju, nego ću samo postavljati pitanja, pa možda ih neko od nadležnih organa države Srbije kojim slučejem i pročita. Ne moraju ih pročitati, ali neka reaguju po najvišem aktu država Srbije, a to je Ustav.
Ka što rekoh samo pitanja:

  • ko su ti fašisti ?
  • policija je bila na skupu, zašto nisu reagovali kako im nalažu ovlašćenja ? 
  • da li imaju tih 200 persona imena i prezimen ?
  • ko je organizator toga fašističkog skupa ? 
  • da li je skup redovno prijavljen policiji ?
  • da li su lokalni organi reagovali adekvatno u skladu sa svojim ovlašćenjima ? 
  • zašto je dozvoljen taj skup, ako su znali unapred mogući scenarijo ?
  • ko će od državnih organa da snosi odgovornost za avaj fašistički skup ?
  • kakva je policijska procena bezbednosti romske zajednice u Zemun polju? 
  • zašto se ne oglašavaju političke partije, ili samo obilaze naselja pred izbore?
  • da li je najviše zakonodavno telo R.Srbije upoznato sa ovim fašističkim aktom ?
  • da li su resorna ministarstva, ili resorne kancelarije , a kojima je u nadležnosti poboljšanje položaja romske zajednice reagovala ?
  • šta sa novinarom koji je neodgovorno izveštavao? Kako piše u gore navedenom tekstu; citat:"Naglašavamo da je ovo već drugi primer neodgovornog novinarskog izveštavanja u protekle dve nedelje koji je u direktnoj vezi sa neposrednim rasističkim nasiljem." kraj citata.
  • Šta je preduzeto, ili se preduzima u vezi sa ovim delom teksta; citat:" Podsećamo, nakon što je vest iz Grčke o plavookoj romskoj devojčici nekritički preuzeta u domaćim medijima, grupa skinheda je pokušala da oduzme dete svetlije puti od njenih roditelja pripadnika romske nacionalne manjine. Napominjemo da se ni u jednom slučaju nisu oglasila profesionalna novinarska udruženja, političke partije ili šira javnost", upozorio je Centar. " kraj citata.
  • gde romska zajednica treba da se preseli ? na koji kraj R. Srbije, ili u koju drugu državu da nebi smetali fašistima ?
  • zašto se najšira zajednica u R. Srbiji, ne ogradi od vakvih fašista, kada je dobro poznato svima da gradjani R.Srbije nisu takvi, kakvim ih žele predstaviti ovi fašisti, mimo istorijskih činjenica, koliko je stradalo Srba,Roma i Jevreja, kroz kakva zlostavljanja smo sve zajedno prošli u II svetsko ratu i kroz hiljade i hiljade godina našeg postojanja na prostorima R.Srbije ?
  • šta se dešava sa Vama dragi prijatelji pripadnici većinske zajednice? Apelujem na Vas i Vašu savest, a takodje savest  vaših predaka, osudite javno, masovno ovaj fašistički atak, na romsku zajednicu u Zemun polju?
  • gospodo političari, izvolite rešite problem u Zemun polju, jer to je izmedju ostalog i Vaš posao, za to dobijate i ogromne plate i druge beneficije, a ne samo da gledamo Vaše diskusije u vezi replike na replikine replike i zloupotrebu poskovnika o radu Skupštine
  • dali mislite da Vas ne pratimo? Grdano se varate, ( samoo Vas gledamo )
  • poštovani posetioci bloga, molim Vas da nam se pridružite u smislu komentara na dešavanja u Zemun polju.
Nebojša Vladisavljević

1 komentar:

  1. http://www.mondo.rs/a631375/Info/Drustvo/Nove-demonstracije-protiv-Roma-u-Zemun-polju.html

    OdgovoriIzbriši