Translate

22. 11. 2013.

PRIJEM DELEGACIJE GRAĐANA ZEMUN POLJA


PRIJEM DELEGACIJE GRAĐANA ZEMUN POLJA

U sredu, 20. novembra 2013. godine, u prostorijama Nacionalnog saveta Roma, održan je sastanak delegacije Nacionalnog saveta, koju je predvodio predsednik Saveta, prof. Vitomir Mihajlović i delegacije građana Zemun polja, koju je predvodila Dragana Lukić. Sastanku su prisustvovali i Damir Kovačević, potpredsednik opštine Zemun, dr. Ivana Begović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, dr. Beba Kocin iz Doma zdravlja Zemun, kao i predstavnici nevladinih organizacija i medija.


Svi učesnici su se ogradili od rasističkih uvreda na račun Roma, izrečenih na protestu 03. novembra u Zemun polju i stava su da se država mora više posvetiti uključivanju Roma, preseljenih iz nehigijenskih naselja, u društveni život.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma, prof. Vitomir Mihajlović, naglasio je da je cilj ovog sastanka da se smire uzburkane strasti koje su se rasplamsale 3. novembra, protestom građana Zemun polja zbog pojave šuge u ovom naselju, kao i da je izbijanje epidemije samo jedan u nizu problema, sa kojima se suočavaju pripadnici romske nacionalne zajednice. Osim inkluzije Roma, neophodno je pripremiti većinski narod da prihvati svoje komšije, Rome, koji dolaze iz nehigijenskih naselja. 


Delegacija građana Zemun polja, ogradila se od onih koji su vređali i pretili pripadnicima romske nacionalnosti. Dragana Lukić je naglasila da je cilj ovog sastanka da se prevaziđu problemi koji trenutno postoje, kao i da se problemi Roma moraju rešavati u državnim institucijama.
Dr. Ivana Begović i dr. Beba Kocin, podnele su izveštaj o svemu što je urađeno, kao i šta je potrebno uraditi da bi se bolest iskorenila.
Damir Kovačević, potpredsednik opštine Zemun je analizirao uzroke protesta i naglasio da niko i nikada ne može narušiti dobre odnose pripadnika većinskog naroda i Roma.


U diskusiji su učestvovali i drugi članovi Nacionalnog saveta Roma, članovi delegacije građana iz Zemun polja i predstavnici nevladinih organizacija. Sastanak je zaključen sa željom da se ovakve stvari nikada više ne ponove.


N.S.R.N.M.


Nema komentara:

Objavi komentar