Translate

30. 11. 2013.

„ APEL „ - DEŠAVANJA U ŽIVOTU ROMA KOJI ŽIVE U PREŠEVU ! -


SELJAJDIN SALIJEVIĆ
 „ APEL „

DEŠAVANJA U ŽIVOTU ROMA KOJI ŽIVE U PREŠEVU !

Nije se mnogo promenlu u životu Roma, na području opštine Preševo.

Situacija u školstvu, zdravstvu i privredi, i dalje je veoma složena.
Romi su i dan danas diskrimisani i tu nema pomaka po pitanju diskriminacije, kako izaći iz te situacije.

Pokušaj da se uvede TV emisija na romskom jeziku, na TV Preševu, i dalje tapka u mestu, odnosno ne rešava se inicijativa koju sam ja podneo, ne samo TV Preševu nego, svima nadležnim državnim institucijama, medjunarodnim, ali bez ikakvoga odgovora.

A pitanje rešavanje ove emisije, informativnog karaktera, nemože da čeka, već traži hitnu reakcijui pozituvno rešavanje informisanosti Roma sa ovoga područja.

Kao saradnik i novinar na raznim elektronskim medijima, objavio sam do sada četiri knjige, zahvaljujući mojoj upornosti, dostigao sam vrhunac svoga rada na evropskom nivou.

Objavljivajući svoja dela, putem osnivača -  Romi žurnalisti -, bloga koji nas vodi putem ostvarenja cilja, a to je E-novine, „Evropako romano lil „ na čije se čelu nalazi Nebojša Vladisavljević, koji do sada uspešno vodi celokupnu inicijativu, za realizaciju najpre blogspota, a potome i e-novina.

Apelujem, na sve lidere Roma da se odazovu na pomoć finansiranja romske emisije, koje sam pominjao, dali putem projekta ili nekako drugačije, sasvim je svejedno, jer Romi u okolini Preševa žive u „ Medijskom mraku „.

Kada je u pitanju zapošljavanje Roma, stoji u mestu, odnosno davno se nije zaposlio niti jedan pripadnik romske nacionalnosti.

Socijalna situacija, je takva jednom rečju rečena, mnoge da nekažem sve porodice su dovedene do gole egzistencije.

Naravno da tu delimo,položaj kakav imaju i druge nacionalnosti: Romi, Srbi, Albanci.

autor: SELJAJDIN SALIJEVIĆ - SALIJESOR

Nema komentara:

Objavi komentar