Translate

27. 11. 2013.

SASTANAK U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI



U ponedeljak, 25. novembra 2013.

SASTANAK U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

U ponedeljak, 25. novembra 2013. godine, delegacija Nacionalnog saveta u sastavu: prof. Vitomir Mihajlović - predsednik Saveta, Nenad Vasić - predsednik Izvršnog odbora saveta i Dragan Vasiljković - sekretar Saveta, prisustvovali su sastanku u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. 
Na sastanku su pored predstavnika Komisije za proučavanje života i običaja Roma, učestvovali i predstavnici Nacionalnih saveta i stručnjaci iz ove oblasti.


Od 2006. godine, kada je donet Zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, unapređen je sistem zaštite individualnih i kolektivnih prava i uspostavljen sistem manjinskih samouprava zaduženih za ostvarivanje kulturne autonomije. Time je pripadnicima nacionalnih manjina omogućeno da aktivno utiču na javnu politiku u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma, odlučuju i organizuju društveni i kulturni život svoje zajednice i na taj način doprinose očuvanju njenog etničkog, kulturnog i jezičkog identiteta.



Zaštitnik građana, g-din Goran Bašić, ukazao je na niz nedostataka, uočenih u praksi i sa tim u vezi predložio izmene i dopune Zakona, kojima bi se unapredio rad i nadležnosti nacionalnih saveta, a koje se odnose na: Donošenje normativnih akata pri izboru i radu, rešavanje problema ispoljenih prilikom sprovođenja izbora za članove nacionalnih saveta 2010. godine, depolitizaciju nacionalnih saveta, načine finansiranja nacionalnih saveta, kao i načine ostvarivanja nadležnosti nacionalnih saveta.
  

Predstavnici Nacionalnih saveta, takođe su izneli niz predloga, u cilju omogućavanja boljeg i kvalitetnijeg rada, a koji se odnose na:
 -činjenicu da Zakoni za izbore nacionalnih saveta nisu do kraja rešeni
 -potojanje nejasnoća oko službene upotrebe jezika i kulturne zaštite
 -načine na koje treba birati nacionalne savete
 -ulogu, prisutnost i uticaj političkih partija pri izboru nacionalnih saveta
 -trajanje i prekid mandata
 -kriterijume za finansiranje nacionalnih saveta
 -nadležnosti nacionalnih saveta u oblasti obrazovanja, kultire, informisanja i službene upotrebe jezika
 -pravo uknjižbe imovine nacionalnih saveta
 -funkcionisanje fonda nacionalnih saveta
 -status nacionalnih saveta
 -donošenje zakonskih mera oko afirmativnih akcija za romske učenike i studente
 -obrazovanje i uvođenje romskog jezika u škole
 -pravo Roma na uvođenje službenog romskog jezika i pravo na sudske tumače.


Dogovoreno je da će g-din Goran Bašić, pored zvaničnog izveštaja sa ovog sastanka, sačiniti i Predlog novog zakona, kojim bi se otklonio niz nedostataka postojećeg Zakona.

N.S.R.N.M.



Nema komentara:

Objavi komentar