Translate

24. 11. 2013.

Конвергенција није само питање за Роме - A felzárkózás nem csak a romák ügye



A felzárkózás nem csak a romák ügye





Írta: Administrator   

Az emberi erőforrások fejlesztése közép- és hosszú távon hozza meg a gyümölcsét - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyarország versenyképességéről és a humántőke fontosságáról tartott előadásán pénteken, az Amerikai Kereskedelmi Kamara Magyarország üzleti fórumán. Balog Zoltán rávilágított, hogy az általa vezetett - immár átstrukturált - csúcsminisztérium létrejötte válasz akar lenni arra a válságra, amibe az emberek élete került az elmúlt néhány évben. 

Hiszen – folytatta - a pénzügyi válság gazdasági válsággá konvertálódik, amiből szociális válság lesz, ez pedig az életmódra is hatással van: az életlehetőségek bezáródnak.

A miniszter ennek kapcsán ismertette, hogy ma, Magyarországon hárommillió ember él szegénységben, ebből 1,2 millió mélyszegénységben. Ennek – hazánkban is felvetődött – kockázata a politikai instabilitás.

Előrelépni csak úgy lehet, ha a gazdaság szereplői, a kormány és az üzleti érdekek ütköznek és együttműködnek a megoldás érdekében.

„Ha nem akarjuk, hogy Magyarország egy olyan ország legyen, ahol az önök vállalatai csak ideiglenesen vannak jelen, akkor együtt, egymásra figyelve kell itt élnünk” – hangsúlyozta.

Mint mondta, az együttműködés kulcskérdése a helyzet reális értékelése, melynek során megkerülhetetlen a válság emberi erőforrások állapota szerinti átgondolása.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet a korábbi kormányzások alatti félmegoldásokra. Példaként említette, hogy a 2010-et megelőző években munka helyett segélyek felvételére ösztönözték az embereket, de a rosszul szervezett közigazgatás is hamis kompromisszumokra kényszerített, mely kevéssé hatékony és költséges volt. 

Az állampolgárok ennek a rendszernek a változását szerették volna akkor, amikor a kétharmados felhatalmazást megadták a jelenlegi kormánynak – húzta alá.

Kitért arra, hogy az önkormányzatok is rosszul működtek, hiszen az állam áthárította rájuk az egészségügyi szolgáltatásokat, az oktatást, ezzel mintegy rákényszerítve többségüket, hogy hitelből oldják meg a feladatot. 

De ugyanígy a fenntartói felelősség hiánya volt jellemző az egészségügyben, valamint arra is rá kell ébredni, hogy a felzárkózás nem csak a romák ügye - mondta, hozzátéve, hogy strukturális változásokra nem volt lehetőség, így a szociális ellátórendszeren keresztül próbálták meg kezelni a helyzetet.

Az egyházakkal kapcsolatban elutasította azok a vádakat, mely szerint nem lenne vallásszabadság Magyarországon. 376 egyház működött korábban Magyarországon, mely szervezetek kihasználták a rossz kompromisszumok adta lehetőségeket. Jelenleg 32, komoly és releváns kritériumoknak is megfelelő egyházat ismer el az állam.

A foglalkoztatottságról szólva emlékeztetett, hogy közmunkára 340 milliárd forintot költött a választásokat megelőzően a szocialista kormányzat. Ennek átalakítása hatékonyabbá tette a rendszert és megteremtette a lehetőségét annak, hogy a résztvevők visszatérjenek a szabad munkaerőpiacra – fogalmazott a miniszter.

A felsőoktatás átalakítását érintően kiemelte, hogy szükség volt olyan változásokra, melyek a munkaerőpiaccal összhangban álló képzési és támogatási struktúrát vezettek be. 

Egy ehhez kapcsolódó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a fiatalok külföldi munkavállalása elfogadható abban az esetben, ha az ott megszerzett tapasztalatokat itthon kamatoztatják a későbbiekben.

(MTI)
kethanodrom.hu


               Конвергенција није само питање за Роме





Написао Администратор   

Развој људских ресурса у средњем и дугом року, довести га у реалност - нагласио је Золтан Балог, министар за људске ресурсе и конкурентност Мађарске, одржао предавање о значају људског капитала у петак, Америчка привредна комора у Мађарској пословном форуму. Золтан Балог је показала да је довело - сада реорганизовани - министарство оснивање жели да врхунац одговор на кризу, шта год је било потребно животе људи у протеклих неколико година. 
Уосталом - каже он - економске кризе, финансијска криза се претвара, која ће бити друштвена криза, што заузврат утиче на начин живота: Живот шансе блиски.

Министар је објаснио да је у том контексту и данас, у Мађарској три милиона људи живи у сиромаштву, укључујући 1,2 милиона у екстремном сиромаштву. 

Ово - наша земља је такође био -. Опасност од политичке нестабилности
може да се креће напред само ако се економски агенти владе и пословних интереса сударају и сарађују да се пронађе решење.

"Ако не желите да се Мађарска је земља у којој су компаније ли су само привремено присутна, онда се међусобно посматран да живе овде," - нагласио је он.

Како је рекао, кључна питања сарадње реалне процене ситуације, размотри неизбежну стање кризе људских ресурса у којем.

Золтан Балог скренуо пажњу на страначким раствора под претходном владом јама. Као пример, поменуо да је пре 2010 година, посао уместо охрабрио људе да помогну запошљавање, али слабо организована јавна администрација приморани лажне компромисе, што је неефикасно и скупо. 

Грађани овог система је промена су хтели, када две трећине одобрења на садашње владе - извукао испод.

Он је додао да је Влада радила лоше, док су пролазили услуге државне здравство, образовање, тако што је приморало већина њих око да реши кредитну задатак. 

Али исто недостатак мајнтејнером одговорности је типичан у здравству, и они треба да пробуде у њему, да конвергенција није само питање за Роме - рекао је он, додајући да структурна промена није било могуће, па је покушао да се носе са ситуацијом кроз систем социјалне заштите.

Цркве су повезане одбацио оптужбе, према којој не би било верске слободе у Мађарској. 376 Црква је раније радио у Мађарској, по којима је организација искористио лоших опција компромис. 
Тренутно има 32 познатих, озбиљни и релевантни критеријуми су одговарајуће за кућу у држави.

Говорећи о запошљавању подсетио да јавни рад ХУФ 340 милијарди провео пре избора социјалистичке владе. Ова трансформација је направио систем ефикаснијим и створила прилику за учеснике да се врате на отвореном тржишту рада - рекао је министар.

Трансформација високог образовања у вези нагласио да постоји потреба за променама које су уведене у складу са обуком тржишта рада и подршку структуре. 
Одговор у вези са новинарско питање, рекао је да су млади људи који раде у иностранству је прихватљив у случајевима када домаћи затим може искористити искуства стечена у будућности. 

(МТИ)
kethanodrom.hu





Nema komentara:

Objavi komentar