Translate

23. 11. 2013.

Elrabolt gyermekek? - Отете деце?



Elrabolt gyermekek?


Írta: Administrator    

DNS-vizsgálat igazolta az ír romáktól elvett szoke gyerekek családjait: Visszakerült szüleihez Írországban mind a két szoke és kék szemu kisgyermek, akit korábban a hatóságok ideiglenesen elvettek szüleiktol, mert a DNS-vizsgálat mindkettojük esetében igazolta a vérségi kapcsolatot. 
Az írországi eset azután történt, hogy bejárta a világsajtót: Görögországban gyermekrablás címén vádat emeltek egy cigány pár ellen, mert egy feltunoen világos boru kislányt neveltek, aki nem a vér szerinti gyermekük.
Hétfon egy hétéves kislányt, majd kedden egy kétéves kisfiút is ideiglenesen elvett szüleitol – más-más családtól – az ír rendorség, miután a szomszédok bejelentést tettek, hogy a gyermekek semmiféle hasonlóságot nem mutatnak az oket nevelo szülokkel. A közép-írországi Athlone-ban egy kétéves kisfiú a keddrol szerdára virradó éjszakát töltötte állami gondozásban, o hamar visszakerült szüleihez, miután a DNS-vizsgálat igazolta a vérségi kapcsolatot. A kisfiú apja azt mondta, hogy a nagyapja és a felesége is szoke és kékszemu, mint a gyermek.
A Dublin egyik elovárosában, Tallaghtban szüleitol hétfon elvett hétéves lány DNS-vizsgálatának eredményére szerdán még vártak a hatóságok, az végül meg is érkezett, a legújabb hírek szerint ez a gyermek is visszakerült a szüleihez. A kislány egyáltalán nem hasonlít szüleire, akik nem tudták hitelt érdemloen bizonyítani, hogy a saját gyermekükrol van szó. A Romániából bevándorolt romaszülok ugyan mutattak a hatóságoknak egy születési anyakönyvet, de az azt állítólag kibocsátó dublini szülészet nyilvántartásában nem szerepel a gyermek.
A szülok, akik egy oket jól ismero dublini tanítóno szerint nagy szeretetben nevelik a gyermeket, nem haboztak vért adni a DNS-vizsgálathoz. A kislány 21 éves novére azt mondta az Irish Independent címu lapnak, hogy húga 2006-os születése óta velük él, és hogy öccsének is szoke haja és kék szeme van.
Gyermekvédo civil szervezetek bírálják a hatóságok eljárását, amelyek viszont azt állítják, hogy csakis a gyermekek jogait tartják szem elott. A Pavee Point írországi roma jogvédo szervezet azzal vádolta a hatóságokat, hogy "szabályosan elrabolja" a gyermekeket családjuktól. A szervezet aktivistái óva intettek attól, hogy boszorkányüldözés induljon a cigányok ellen.
Az EFE spanyol hírügynökség idézte Dezideriu Gergelyt, az Európai Roma Jogi Központ (ERCC) ügyvezeto igazgatóját, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan a görögországi és írországi esetekrol tájékoztattak, mivel szerinte az vezetett veszélyes általánosításokhoz.
MTI

***
Elozmény:
Európa-szerte keresik a szoke Mária szüleit, akire egy cigány táborban végzett rendorségi razzia során bukkantak rá a görög Pharsalus városában. A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy nem a cigány házaspáré a kislány. Gyerekrablás gyanúja miatt orizetbe vették oket.
A Nemzetközi Roma Szövetség alelnöke, Nagyezsda Demeter nyilatkozott:
A cigányok életét évszázadokon át legendák vették körül, az egyik ilyen például, hogy gyerekeket lopnak. A gyerektelen romák fájdalmasan élik meg a helyzetüket, igyekeznek gyereket venni magukhoz. A cigányoknak nincsenek elhagyott gyerekeik, mivel mindig találnak rokonságot, aki befogadja az elárvult gyermeket. Feltételezem, hogy a kislány Mária törvénytelenül került a cigány családhoz. Azt azonban nem hiszem el, hogy rabszolgaként volt náluk, vagy, hogy el akarták volna ot adni.
Nagyezsda Demeter elmesélte, hogy 1782-ben Magyarországon a helyi lakosok gyereklopással vádolták meg a vándorló cigányokat, sot, azt állították, hogy megették a gyermeket. Kezdetét vette a halálbüntetés, felakasztottak 15 embert. A gyermek pedig hirtelen elokerült.
Honnan hát ez a kitartó mítosz, amivel Európában és Oroszországban is ijesztgetik a gyerekeket: ”Ha nem fogsz aludni, akkor ellopnak a cigányok”? A költok és írók rendszeresen használták azt a jelenetet, amelyben az elhaladó cigányok gyereket rabolnak el. A muvészet és a valós élet azonban két külön dolog. Nagyezsda Demeter megjegyezte, hogy egyetlen egy esetben sem erosítették meg Oroszországban, hogy cigányok raboltak volna el gyereket:
Létezik koldulás, amivel egy nagyon korlátozott etnikai csoport foglalkozik. A Szovjetunióban a Kárpátokban, Moldvában éltek. Létezik kábítószer-kereskedelem. Nem mintha ezzel csak a cigányok foglalkoznának. Egy adott buncselekményt kell elítélni, nem pedig a gyanúsítottak nemzetiségére összpontosítani, mint a kis Mária esetében.
Október 21-én, hétfon, a vizsgálóbíró orizetben hagyta a görög Larissa városában a gyerekrablással vádolt személyeket. Ok azt állítják, hogy bolgár cigányoktól kapták a gyereket. A rendorség közzétette a kislány fényképét, remélve, hogy az segít megtalálni a szüloket. A gyerek csupán néhány szót tud roma nyelven. Úgy beszélik, hogy táncolni és kéregetni látták ot a városban.
Az incidens kiélezte a gyerekkereskedelem és a gyermekek kizsákmányolása körüli vitát. A rendorség feltételezése szerint a 14 gyermekes családban, ahol Máriára bukkantak rá, tizen nem vérszerinti gyerekek. A görög Gyerekmosolyjótékonysági szervezet, amely magához vette a kislányt, több mint 8 ezer telefonhívást kapott, köztük olyan családoktól, akik az eltunt gyereküket keresik. A szervezet elmondta, hogy a kislány jól van. Orvosi ellenorzésen esik át egy kórházban, majd a szervezet egyik házába kerül át. De vajon jobb sora lesz-e ott, mint a cigány családnál volt?


kethanodrom.hu




Отете деце?






Написао Администратор   

ДНК тестирање је потврдио Ирски-ромске деце узете из породица плавуша:  Ирска је враћен родитељима, како плавуша и плавооки дете, кога су власти привремено одузета од родитеља због ДНК тестирање потврдио везу крви за обоје.
Инцидент се догодио у Ирској, након што је пропутовао свет новинарима у Грчкој оптужен за отмицу под циганском пару против због изузетно светлијег тена девојка покренуо детета које није твоја крв.
У понедељак, седам-годишња девојчица и два-годишњи дечак је у уторак привремено одузета од родитеља - другачији породице - Ирски полиције након комшије конкурс који је да не постоји сличност у деце они образују своје родитеље. Атлон у Ирској је средње-годишњи дечак провео ноћ у уторак среда државне бриге, она убрзо вратила својим родитељима након ДНК тестирање показало њихово сродство. Дечаков отац је рекао да је његов деда и његова супруга је плав и плавоок као дете.
У предграђу Даблина, Таллагхтбан родитељи седам-годишња девојка у понедељак узео резултате ДНК теста у среду још чека на коначно су стигли власти, најновија вест је да ово дете је враћен родитељима. Девојчица није уопште као родитеља који нису могли уверљиво показују да је њихово дете своје. Родитељи ромске имиграната из Румуније, јер су власти показале крштеницу, али он је наводно издају Дублин породилиште није у евиденцији детета.
Родитељи који се подижу дете са великом љубављу их упознати са наставником Дублин по крви није оклевао да ДНК тестирање. Тхе 21-годишња девојка је сестра рекла Ирски Независне новине је да живи са својом сестром од 2006, рођен, а да је његов брат је плава коса и плаве очи.
Процедуре за заштиту деце НВО критикују власт, што заузврат тврде да се права детета могу имати само у уму. Организација за људска права Ирски Павее росе Роми је оптужио власт да "легално киднапован" децу из њихове породице. Активисти организације су упозорили против од почетка лова на вештице против Цигана.
Шпански новинска агенција ЕФЕ цитирао Дезидериу Григорија, извршни директор Европског центра за права Рома (руде), који је изразио забринутост због начина грчке и ирске случајева су обавештени да захтеви који су довели до опасних генерализација.
МТИ

***
Историја:
Широм Европе у потрази за плавуша Мари родитеља, кога откривеним у грчком граду Пхарсалус током полицијске рације у циганском логору. ДНК тест је показао да не-цигански хазаспаре девојчицу. Због сумње дечје отмице их одвели у притвор.
Потпредседник Међународног удружења Рома, Надежда Деметер декларација је:
Цигански живот вековима окружен легендама, као што је онај да украду децу. Без деце Рома живи болно стање, покушавајући да деци сами. Цигани нису напустили своју децу, јер сам увек наћи рођаке који обухвата сироче дете. Претпостављам да је била девојчица Марија незаконит породица Циганин. Али ја не верујем да су они били робови, или да би он желео да га упознам.
Надежда Деметер ми је рекао да је у 1782 Мађарској гиереклопассал мештани оптужио лутања цигане, па чак тврдили да дете јео. Је почео смртну казну, 15 људи су обешени. Дете је изненада откривена.
Дакле, зашто је упорни мит, који плаши у Европи и Русији на деци: "Ако не спавате, можете украсти Цигане"? Песници и писци се редовно користе у сцени у којој су пролазе цигани киднаповала дете. Уметност, међутим, и у стварном животу су две различите ствари. Надежда Деметер приметио да ниједан случај је потврдио да су у Русији ромска деца отет:
Да ли постоји просјачење, који је веома ограничен договор са етничком групом. У Совјетском Савезу у Карпатима, у Молдавији живели. Ту је трговина дрогом. Не само да ће се бавити циганима. Биће крив одређеног дела, уместо да се усредсреди на националност осумњичених, као у случају малог Марије.
21. октобра, у понедељак, истражни судија је напустио грчки град Лариса лица за хапшење оптужених за отмицу. Они тврде да су бугарски Цигани били деца. Полиција објавила фотографију девојчице, у нади да ће вам помоћи да пронађете родитеље. Дете зна само неколико речи у ромском. Причало се да је био виђен плес и молио град.
Инцидент је покренуо дебату о трговини децом и искоришћавања деце. Полиција верује да су 14 породице са децом, где Мери пронађени јој не крв једанаесторо деце. Грчког Дечји осмех добротворна организација која га је одвео у девојчицом, добио је више од осам хиљада телефонских позива, укључујући и неке од породица које су у потрази за изгубљеним дететом. Организација је рекао да је девојчица добро. Медицински проверени у болници, онда тело ће бити пребачен у нечијем дому. Али ће то бити тамо иде боље него што је била циганка породица?

kethanodrom.hu

Nema komentara:

Objavi komentar