Translate

26. 11. 2013.

60 predstavnika organizacija civilnog društva - 60 CSOs representatives participated at last week



Oko 60 predstavnika organizacija civilnog društva učestvovalo je na okrugli stolu „Poreski i finansijski zakoni koji regulišu poslovanje organizacija civilnog društva“, održanom u Palati „Srbija“ u utorak, 20. novembra 2013. godine.
Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, osvrnula se u uvodnom obraćanju na sve dosadašnje inicijative za izmene i dopune propisa iz oblasti finansijskih i poreskih propisa koje je Kancelarija u prethodne dve i po godine pokrenula.
Učesnicima su se obratili i profesor Dragan Golubović, koji je izložio pregled uporednih praksi u regionu i pojedinim zemljama EU koje se tiču poreskih režima od značaja za filantropiju, dok je  dr Milan Negovanović predstavio rezultate „Analize poreskih i finansijskih zakona koji regulišu poslovanje OCD-a u Republici Srbiji“ i predloge za njihovo unapređenje. Zaključke u vezi sa novodonetim Zakonom o računovodstvu, pozitivna zakonska rešenja i predstojeće aktivnosti u vezi sa daljom razradom podzakonskih akata koja se odnose na ovaj zakon predstavio je Aleksandar Janjušević iz Sektora za finansijski sistem Ministarstva finansija.
U diskusiji koja je usledila predstavljene su brojne teškoće sa kojima se sreću organizacije civilnog društva u poslovanju, kao što su problem visokih poreza na imovinu udruženja i drugih organizacija civilnog društva, potreba uvođenja fiskalnih kasa u slučaju prodaje proizvoda izrađenih od strane članova udruženja, pitanje u vezi sa uplatama anonimnih donacija iz inostranstva čiji iznos je viši od 100.000 dinara, odredba o poreskom priznavanju korporativne filantropije u poreskim bilansima davaoca i mnoge druge.





Around 60 CSOs representatives participated at last week held roundtable “Tax and financial laws regulating business of CSOs”. The meeting was located in “Serbia” Palace, on Tuesday, 20th November 2013 year. In her opening remarks, Ivana Ćirković, Director of the Office for Cooperation with Civil Society, spoke about all initiatives towards legislation amendments in the field of financial and tax regulations made by the Office in past two and a half years.
Professor Dragan Golubović presented an overview of comparative practice in region and several EU countries in tax regime field and discussed about importance of philanthropy. Doctor Milan Negovanović presented results of “Final draft of tax and financial laws” and suggestions for their improvement. Alexander Janjušević from the Ministry of Finance presented conclusions of newly adopted Law on Accounting, positive legal solutions and upcoming activities related to further elaboration of laws. During discussion made afterwards many difficulties that CSOs are faced in their work were brought at the table.

Nebojša Vladisavljević

Nema komentara:

Objavi komentar