Translate

23. 11. 2013.

SLIKE JADA I BJEDE - CARTON- CITY BITOLA REPUBLIKA MAKEDONIJA



Битола Република Македонија ромска населба CARTON-CITY

Слики на сјајот и бедата

Покрај регионалниот пат Битола/Прилеп се наоѓа ромска населба која ја нарекоа „Carton-City“Оваа населба егѕистира со деценији.


Животните услови се супстандардни,решеније ѕа овој проблем не ќе може да се изнајдат во недогледно време.Актуелната власт бара начини како да им се помогне во подобрување на нивниот тежок социо економски живот.



Актуелниот градоначалник на Битола Владимир Талевски кој е од редовите на владејачката партија на ВМРО/ДПМНЕ изјавил дека досега никој не се заинтересирал за состојбата на ова население,и дека исто така овие жители не виделе нкаков хаир од Декадата наменета за ромите.



Градоначалникот во една своја изјава изјавил дека европските челници се само цврсти во зборуванњето и обеќањата кји ги даваат во финасирање на проекти преку различни НГО,меѓутоа останува само на нивниот оралитет.


Ромите од ова средина исто така вината ја префрлуват на ромските полтиари који како што велат,доаѓаат тогаш кога има избори,им обеќаваат работа,социјални станови, како и асвалтиранје на нивните импровизирани улици,но сето тоа трае додека траат изборите ,после тоа останува исто како што било и предходно.

MOZES





SLIKE JADA I BJEDE


CARTON-CITY BITOLA REPUBLIKA MAKEDONIJA
Pored regionalnog puta Bitolja-Prilep nalazi se romsko naselje nazvano Carton-Siti.



Ovo naselje egzistira decenijama.
Uslovi za život su suptstandardni, rešenje ovog problema se ne očekuje u skoro vreme.
Aktuelna vlast traži moguće načine kako da se pomogne ovim ljudima koji žive bez nikakvih uslova za život.




Opštinska vlast traži od Vlade Republike Makedonije da pomogne o izradu proekta kako bi se ovo naselje nekakako urbanizovalo.
Bilo je puno obećanja da če se koristiti materijalna srestva od Dekade, kao i medjunardonih fondova namenjen ovoj populacija.





Gradonačelnik ove opšine Vladimir Talevski koje iz redova vladejaće političke partije VMRO-DPMNE, izjavio da dosad se niko nije odazvao kako bi se rešio ovaj problem, i da ovo stanovništvo nije video nikakav hair od Dekade nemenjena Romima.
Gradonačalnik Talevski je u jednu svoju izjavu izjavio da europski čelnici su obećavali brdo i planine finasirajući projekte preko različitih NGO organizacije , ali to je ostalo samo na oralitetu.



Romi iz ove ruralne sredine nisu zadovolnji sa romskim prestavnicima, jer kako oni kažu, njih posjećuju samo kada su vreme izbora, obećavaju im posao, socijalne kuće, asvaltiranje njihovih improviziranig ulica i tako dalje, ali to samo dok traje izborimnakon toga kako oni kažu ponovo ostaje sve onako kako je i bilo.


MOZES




Nema komentara:

Objavi komentar