Translate

22. 11. 2013.

TRAGOM ! INFORMACIJE – VESTI – REAKCIJE - Eksperti upozoravaju




TRAGOM ! INFORMACIJE – VESTI – REAKCIJE -

 

Poštovani ! Po već ustaljenom običaju , neše rubrike, postavljamo u celosti,  tekst : - Eksperti upozoravaju -

 

Svakako, na kraju teksta će biti i par mojih pitanja upućenih   “ekspertima”, zamolio bih Vašu pažnju da pročitate pažljivo pitanja.

 

 

Eksperti upozoravaju

 

Dve trećine Roma žive u neuslovnim naseljima


Od ukupno sedamsto pedeset romskih naselja, 500 se smatra neuslovnim i nehigijenskim, rečeno je na otvaranju skupa eksperata iz nekoliko zemalja koji razgovaraju o aktuelnim problemima stanovanja Roma. U Srbiji živi blizu šesto hiljada Roma, dok oko 400.000 Roma živi u potpuno neuslovnim uslovima.

Zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković rekao je da se do skora nije znalo, ali da se zahvaljujući saradnicima iz OEBS sada zna da u Srbiji ima 750 romskih naselja koja nisu sva neformalna i nehigijenska.
"Dve trećine naselja na toj listi je neuslovno i nehigijensko", rekao je Acković dodajući da oko 400.000 Roma živi u potpuno neuslovnim uslovima.
Prema njegovim rečima, u Zemunu ima šest takvih naselja, Aranđelovcu ima devet, opštini Palilula u Nišu i Požarevcu po 12, na Čukarici i Novom Beogradu 13, u Ubu 15, Pirotu 18, Lazarevcu 22, Obrenovcu 25...
"Procenat stanovništva koji živi u ovakvim naseljima je dosta veliki imajući na umu da na prostoru Srbije, po našim saznanjima živi oko 600.000 pripadnika romske narodnosti", rekao je Acković dodajući da je na popisu stanovništva "etno mimikrija" uradila svoje te da prema tim podacima u Srbiji živi nešto više od 147.000 Roma. On je istakao i da je infrastruktura kompletnih romskih naselja očajna, kao i da njihova legalizacija mora biti izvršena.
Kako bi se rešilo pitanje stanovanja Roma, on je ocenio da se mora napraviti teorijski okvir gde će se jasno videti u kojima se pravcima kreće tematika i na koji način će se to rešavati.
"Moramo da imamo najpre statističke podatke i da napravimo Atlas romskih naselja", rekao je Acković dodajući da je pomak u toj oblasti napravljen i da se Srbija kreće u pozitivnom smeru. On je istakao i da je cilj skupa koji su organizovali Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kahrom grupa Saveta Evrope, na kome učestvuju eksperti iz Španije, Grčke i Slovačke, da se razmene iskustva.
Direktorka Republičke agencije za stanovanje Maja Lakić rekla je da je ta Agencija aktivno uključena u tok svih konferencija kako bi sagledala probleme vezane za stambeno zbrinjavanje romske populacije. Ona je navela da je za stambeno zbrinjavanje Roma bitno da se uvažavaju potrebe samog stanovništva i njihove želje.
"Većina Roma želi da im se legalizuju postojeća naselja. Postavlja se pitanje tehničkih mogućnosti legalizacije u skladu sa Zakonom o legalizaciji koji je stupio na snagu 1. novembra", rekla je Lakić. Prema njenim rečima, bitno je da se prilikom stambenog zbrinjavanja Roma imaju u vidu potrebe njihove integracije.
"Nije bitno da ih samo stambeno obezbedite. Ako im se ne omogući puna integracija - školovanje, zaposlenje i ostalo onda će to stambeno zbrinjavanje pasti u senku", rekla je Lakić i dodala da je bilo problema u Barajevu gde su Romi napustili svoje lokacije. Bitno je da im se pruži šansa i mogućnost da ostvare svoja prava, ali istovremeno i razviti kod njih odgovornost prema društvu u smislu da za ono što im je pruženo ispštuju sve obaveze - upućivanje dece na školovanje, preuzimanje radnih obaveza, usavršavanje, kazala je Lakić.
Sekretar Kahrom grupe Mihael Guet kaže da sastanak nije neka vrsta sprovođenja monitoringa.
"Cilj je da sasatnak bude što neformalniji između eksperata iz različitih zemalja. Treba biti otvoren. Nismo ovde da bi vršili monitoring nad vašim radom nego da čujemo koje su teškoće sa kojima se suočavate, koja su rešenja koja predlažete, ali i kako implementirate programe stnovanja", rekao je Guet.

 PITANJA SA ILI BEZ ODGOVORA ?

Kao što sam i obećao slede pitanja „ekspertima“

  • Dali za ove činjenične podatke koje ste izneli trebaju nam “ eksperti”, i koliko je koštala ekspertiza “ eksperata”
  • Dali baratate okvirnim brojkama, kada su u pitanju romska naselja ili tu niste “ eksperti “
  • Kažete dve trećine Roma žive u neuslovnim naseljima, pa zar vi “ eksperti to da sad niste znali”, dali ste, ako jeste koliko puta bili u neuslovnim naseljima, i koliko vremana proveli u neuslovnim naseljima
  • Dali je potrebna takva dioptrija da se vide malte ne na svakom koraku neuslovna naselja, za divno čudo sada ste ih videli i nekako prebrojali
  • “eksperti” gde živi ostala trećina Roma koje ne pominjete
  • “eksperti”, kada stižu projekti za “ulepšavanje” neuslovinh naselja
  • “eksperti” sa kime će te “ulupšavati neuslovna naselja”
  • “eksperti” odgovorite, naravno ako želite, na meni nego, kako Vi navodite onima koji žive u potpuno neuslovnim naseljima, a ima ih oko 400.000. hiljada, GRAĐANKI  I GRAĐANA
  • Da nebi neko namerno ili nenamerno ili zlonamerno, protumačio ovaj moj tekst: tekst se odnosi na sve dosadašnje vlade unazad pedesetak godina, naravno da znam, I svestan sam toga da sadašnja vlada nemože da reši TOLIKE TOLIKE TOLIKE, probleme romeske zajednice, ali koristim priliku da ih najsrdačnije zamolim da barem pokušaju da uđu u trag – koliko je u proteklih 12 godina došlo para na ime INTEGRACIJE ROMA, I naravno gde su završile.Iskreno se badam da niko neće drugačije tumačiti napisani tekst, ma šta nega ga tumači svako kako hoće.”OVO SU ČINJENICE ŠTO SAM IH POSTAVIO  EKSPERTIMA”

Nebojša Vladisavljević


2 komentara:

  1. eksperti pojma nemaju..... tvrdim jer, ne, 2/3 Roma ne zivi u NASELJIMA.... vec u partajima, supama, pod mostovima, na livadama, pod kirijom.... a za uslovnost - ne treba ni brojati, jer BAS NIJEDAN ROM nema USLOVNOST kao drugi gradjani.... njih 500 imaju 50 puta vise od drugih gradjana, ostali 4-5-6 puta manje....

    OdgovoriIzbriši
  2. POŠTOVANI IŠTVANE! U PRVOME VAŠEM KOMENTARU, DA NEVIDITE ZAŠTO OBJAVLJUJEMO TRAGOM!INFORMACIJA- VESTI REAKCIJA. SADA VAM JE SIGURAN SAM MNOGO TOGA JASNIJE, A POSEBNO AKO PROČITATE REAKCIJE I OTVORENO PISMO NA TEKST VEZANO ZA POZPISANE PROJEKTE U R.HRVATSKOJ, OKO 7.6 miliona eura.UZGRED NAŠ IZVOR JR NAMA UNAPRED IZNEO SVOJE VIĐENJE STVARI, SUPROTNO OD MNOGIH DRUGIH,I PO SVIM IZGLEDIMA JE BIO U PRAVU, A TO JE UJEDNO I VAMA ODGOVOR ZA POSTAVLJENO PITANJE MENI.MORAMO IMATI STRPLJENJA I VERE PRVU U BOGA PA TEK TADA U NAS DA RADIMO ISPRAVNU STVAR.BOG JE NAJVEĆI SUDIJA NJEGOVOGA SUDA TREBA DA SE SVI BOJIMO.HVALA TEŠTVIR IŠTVANE.VISLATOM

    OdgovoriIzbriši