Translate

14. 11. 2016.

EU spremna na saradnju, čeka da Tramp otkrije karte - EU ready to cooperate, waiting to reveal Tramp online




Objavljeno : 14.11.2016.                             

Ministri spoljnih poslova EU pokušali su 13. novembra da umanje uzbuđenje i neizvesnost posle pobede republikanskog kandidata Donalda Trampa na izborima u SAD. Oni su istakli da se zalažu za snažno partnerstvo sa Vašingtonom ali i nameru da ojačaju glas Evrope u svetu. Evropski zvaničnici se suočavaju sa neizvesnošću kada je reč o spoljnoj politici koju će voditi Tramp, ali ne žele da samo čekaju da prvo on otkrije svoje karte, pa su ministri spoljnih poslova EU u Briselu pokušali da utvrde svoje prioritete. Sastanku nisu prisustvovali šefovi diplomatija Velike Britanije, Francuske i Mađarske.

Vanredni sastanak u formi "neformalne večere", veče pre sastanka ministara spoljnih poslova 28 članica, sazvala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, pošto su 9. novembra objavljeni rezultati izbora u SAD koji su iznenadili mnoge.

Evropski lideri se suočavaju sa neizvesnošću kada je reč o Donaldu Trampu kao budućem partneru i žele da znaju da li će svoje izjave o Rusiji, nukelarnom programu Irana ili globalnom zagrevanju sprovesti u delo.

Oni, međutim, nisu želeli da čekaju da on otkrije svoje karte u vezi sa spoljnom politikom da bi onda pokušali da definišu svoje stavove, reklo je više ministara odlazeći sa večere koja je trajala oko dva i po sata, duže nego što je bilo predviđeno.

Međutim, više ministara nije došlo na sastanak, uključujući ministra spoljnih poslova Velike Britanije Borisa DŽonsona koji je smatrao da dodatni sastanak "nema svrhe", dok Tramp ne predstavi svoju spoljnu politiku.  Nije došao ni njegov francuski kolega Žan-Mark Ero zbog drugih obaveza, kao i ni mađarski ministar Peter Sijarto.

Mogerinijeva je rekla aludirajući na Sijarta da jedan od ministara nije došao iz "političkih razloga". Mađarska je jedina članica EU koja je želela da na izborima u SAD pobedi Tramp. Sijarto je 11. novembra rekao da je sastanak u Briselu 13. novembra "preuranjen" i da predstavlja "gubljenje vremena", pošto Trampov tim još nije formiran.

Mogerinijeva je u ironičnom tonu komentarisala i odsustvo DŽonsona. "Pretpostavljam da je normalno da zemlja koja je odlučila da izađe (iz EU) nije zainteresovana za razgovore o budućnosti naših odnosa", rekla je ona.

Visoki evropski zvaničnik je rekao da su šefovi diplomatija EU želeli da na neformalnoj večeri pruže priliku članicama da izdvoje svoja prioritetna pitanja, bilo da su "regionalna, tematska, ili povezana sa pitanjem bezbednosti i odbrane".

Mogerinijeva će zatim evropske stavove preneti narednom državnom sekretaru SAD. Visoki evropski zvaničnik je rekao da će ona verovatno vrlo brzo otići u SAD, možda i pre 20. januara kada novi predsednik preuzima dužnost.

Partnerstvo u skladu sa vrednostima i interesima EU

Federika Mogerini je rekla da čanice EU čekaju da vide kakva će biti spoljna politika nove američke administracije i da su jedinstvene u stavu da će raditi na jačanju partnerstva EU i SAD na temelju evropskih vrednosti, načela i interesa i uz jačanje politika i akcija EU na nezavisan način.

"Nestrpljivi smo u želji da imamo snažno partnerstvo sa narednom administracijom", rekla je Mogerini. Međutim, "ne možemo sebi da priuštimo da čekamo jer svet, Evropa i kriza idu dalje i moramo nastaviti da radimo", dodala je ona.

Na pitanje da li je na sastanku izražena moguća zabrinutost oko posledica buduće američke politike, Federika Mogerini je uzvratila da je tu "ključna reč moguća zabrinutost".

U Evropi se smatra da će Trampova administracija smanjiti zategnutost i krenuti u saradnju s Rusijom u rešavanju pitanja od Ukrajine do Sirije, a upitana da li je u tom svetlu bilo reči o odnosima EU s Rusijom Mogerini je naglasila da tu "nema crno-belih stavova".

Visoka predstavnica EU je podsetila na to da "EU ima vrlo principijelan stav oko nezakonitog pripajanja Krima i situacije u Ukrajini i to se neće promeniti bez obzira na politike koje drugi budu vodili".

Dodala je da EU razgovara i radi s Rusijom u rešavanju mnogih drugih pitanja, uključujući sporazum s Iranom, mirovni proces na Bliskom istoku, razvoj u Libiji, bitku protiv terorizma, kao i do određene mere u Siriji, gde EU i Rusija zajedno rade u okviru Međunarodne grupe za podršku Siriji, iako su o nekim pitanjima stavovi vrlo različiti, a oko nekih se poklapaju.

"Tu se moraju izbeći bilo kakve crno-bele predstave oko odnosa EU s Rusijom, jer s jedne strane postoji dijalog i angažovanje - i kažemo da je to konstruktivno, ali postoji i strog principijelan stav o Ukrajini i drugim sporovima na nazsem istoku", navela je Federika Mogerini.

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders je rekao da se sada razgovara pre svega o tome kako EU može da ojača svoj glas u svetu. "Ma kakva da bude američka administracija odavno znamo da Evropa mora da pojača svoje delovanje u domenu bezbednosti i odbrane, ali se to može reći i za svet trgovine migracija i klimatskih promena", rekao je Rejnders.

Džonson: Pobeda Trampa dobra šansa i za EU i za Britaniju

Šef britanske diplomatije Boris Džonson ocenio je 14. novembra da je izbor Trampa za predsednika SAD "dobra šansa" za EU i da Brisel ne treba "prerano" da sudi o tome kakvu će spoljnu politiku voditi njegova administracija.

"Donald Tramp je, kako sam već ranije rekao, neko sa kim se može razgovarati i smatram da bi njegov izbor mogao biti dobra šansa i za EU i za Veliku Britaniju", rekao je Džonson novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu.

"Prošlo je tek nekoliko dana od izbora i treba sačekati i videti šta će Trampova administracija predložiti", dodao je Džonson.

On je takođe ocenio da bi Trampov izbor trebalo "posmatrati kao šansu" jer svedoči o krizi poverenja građana u političke lidere i naveo da oni koji "osećaju da ih vlast ne čuje i ne predstavlja kako treba počinju da dižu svoj glas". "Naša obaveza je da ih saslušamo i da stvari pokrenemo u pozitivnom pravcu", zaključio je Džonson.

Ministri EU o NATO i Bliskom istoku

Ministri spoljnih poslova 28 članica EU, predvođeni Parizom i Berlinom, razgovaraće 14. novembra o evropskoj odbrani s željom da se podstakne veća vojna razmena nasuprot otporima najtvrdokornijih pristalica NATO koji strahuj da bi ta saradnja predstavljala konkurenciju Severnoatlantskoj alijansi.

U pobedi Trampa neki vide priliku za stvaranje samostalnije evropske odbrane.

Tramp je tokom kampanje rekao da bi mogao da uslovi američko učešće u NATO, s obzirom da SAD pokrivaju dve trećine vojnih troškova Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber je ocenio da sada nije trenutak za preispitivanje partnerstva Evrope i SAD.

Evropski šefovi diplomatija razgovaraće 15. novembra o Turskoj i sukobima u Siriji i Libiji i saradnji.

Izvor: AFP, Beta

Foto: AP


Posted: 14.11.2016.

EU foreign ministers on 13 November they tried to diminish the excitement and uncertainty after the victory of the Republican candidate Donald Trump in the elections in the United States. They pointed to advocate for a strong partnership with Washington or the intention to strengthen Europe's voice in the world. European officials are faced with uncertainty when it comes to foreign policy to make Tramp, but do not want to just wait for that first detected on their cards, and the EU foreign ministers in Brussels tried to determine their priorities. The meeting was not attended by the foreign ministers of Britain, France and Hungary.

Extraordinary meeting in the form of "informal dinner" the night before a meeting of foreign ministers of 28 member states, convened the High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini, since 9 November published results of the elections in the United States who have surprised many.

European leaders are faced with uncertainty when it comes to Donald Trump as a future partner and want to know whether their statements about Russia, the nuclear weapon program of Iran and global warming make it work.

They, however, did not want to wait for him to reveal his cards related to foreign policy that would then attempted to define their positions, said several ministers going to the dinner, which lasted about two and a half hours longer than planned.

However, several ministers did not come to the meeting, including the foreign minister of Great Britain, Boris Johnson, who felt that an additional meeting of the "no point", while Tramp does not present its foreign policy. It did not come his French counterpart Jean-Marc Ayrault because of other commitments, and not Hungarian Minister Peter Sijarto.

Mogerinijeva said, alluding to Sijarto that one of the ministers came from "political reasons". Hungary is the only EU member who wished to elections in the United States win Tramp. Sijarto 11 November said that the meeting in Brussels on 13 November "premature" and that it is a "waste of time" because Trampov team still not established.

Mogerinijeva is ironically commented on the absence of Johnson. "I suppose it's normal that a country that has decided to go out (from the EU) is not interested in talks on the future of our relations," she said. 

The high European official said that EU foreign ministers want to on an informal evenings provide the opportunity to members to set aside their priority issues, whether they are "regional, thematic, or related to the issue of security and defense." 

Mogerinijeva European attitudes will then transmit the next US Secretary of State. The high European official said that it will probably soon go to the US, possibly before the 20th of January, when the new president takes office. 

Partnership in accordance with the values ​​and interests of the EU

Federica Mogherini said that Canica EU are waiting to see what will be the foreign policy of the new US administration and that they are united in the view that will work to strengthen the EU-US partnership based on European values, principles and interests and to the strengthening of policies and actions in an independent EU manner. "We are eager in order to have a strong partnership with the next administration," said Mogherini. However, "we can not afford to wait for the world, Europe and the crisis going on and we must continue to work hard," she added.

Asked whether the meeting expressed concern about the possible result of future US policy, Federica Mogherini replied that the "key word possible concern".

In Europe it is considered that the Tramp administration will reduce tension and move in cooperation with Russia in resolving the issues of Ukraine to Syria, and asked whether she was in that light been said about the EU's relations with Russia Mogherini stressed that there is "no black-and-white views

"High Representative of the EU was recalled that "the EU has a very principled stance on the illegal annexation of Crimea and the situation in Ukraine and that will not change no matter what other policies are managed."

She added that the EU is talking and working with Russia to address many other issues, including an agreement with Iran, the peace process in the Middle East, developments in Libya, the battle against terrorism, and to a certain extent in Syria, where the EU and Russia are working together within the framework of international support group for Syria, although some issues are very different attitudes and around some overlap.

"There must avoid any black-and-white performances around the EU's relations with Russia, because on the one hand, there is dialogue and engagement - and say that this is constructive, but there are strict and principled stance on Ukraine and other disputes on nazsem East," stated is Federica Mogherini.

Belgian Foreign Minister Didier Reynders said he is talking primarily about how the EU can strengthen its voice in the world. "Whatever may be the US administration has long know that Europe must step up its activities in the field of security and defense, or to be said for world trade migration and climate change," said Reynders.

Johnson Wins Trump is a good chance for the EU and for Britain

British Foreign Boris Johnson said on 14 November that the choice Trump for President of the United States "a good chance" for the EU and that Brussels should not be "premature" to judge what kind of foreign policy will lead his administration.

 "Donald Trump is, as I said earlier, someone I can talk to, and I believe that his election could be a good opportunity for the EU and for the UK," said Johnson told reporters on arrival at a meeting of foreign ministers of EU member states in Brussels.

"It's only been a few days since the election and we should wait and see what the administration will propose a Tramp," added Johnson.

He also said that the choice should be Trampov "seen as a chance" because it testifies to the crisis of confidence of citizens in political leaders and stated that those who "feel that the authorities can not hear and does not represent how to begin to raise their voice." "Our obligation is to listen to them and make things move in a positive direction," concluded Johnson.

EU ministers of NATO and the Middle East

Foreign ministers of 28 EU member states, led by Paris and Berlin, will meet on 14 November on European defense with the desire to foster greater military exchanges opposite the toughest resistance to NATO supporters fear that this cooperation would compete with the North Atlantic alliance.

The Trump win some see an opportunity to create a more independent European defense.

Trump said during the campaign that he could Conditions US participation in NATO, given that the US military cover two-thirds of the cost of the Alliance.

 NATO Secretary General Jens Stoltenber said that now is not the time for a review of the partnership Europe and the United States.

European foreign ministers will meet on 15 November on Turkey and conflicts in Syria and Libya and cooperation.

Source: AFP,Beta
Photo:AP



Translated by
Nebojša Vladisavljević

Nema komentara:

Objavi komentar