Translate

17. 11. 2016.

Izveštavanje o EU često bez suštine, svedeno na izjave zvaničnika - Reporting on the EU often without substance, reduced to statements by officials



                        
Objavljeno : 16.11.2016.                         
  
Srpski mediji se uglavnom bave evropskim integracijama na dnevnom nivou, na osnovu izjava zvaničnika i bez većeg upuštanja u suštinu i širi kontekst, rečeno je 16. novembra u debati o izazovima izveštavanja o EU. Na skupu je ocenjeno i da borba za tržište i gledanost određuje teme, a da je u Srbiji prisutno i "apokaliptično izveštavanje" o EU, kakvo možda još postoji u Rusiji. Ukazano je i da su Hrvatska i Slovenija tokom pristupanja imale veći broj novinara u Briselu nego sada Srbija.


Dopisnik Radio-televizije Srbije iz Brisela Dušan Gajić rekao je da se o evropskim integracija uglavnom izveštava na dnevnom nivou i kada vlada veliko intresovanje za to, odnosno da "nivo interesovanja zavisi od političke agende".

Gajić je rekao da su u izveštavanju medija "prisutniji politika i retorika" i da se mediji manje bave suštinom integracija, što, kako je dodao, nije tipično samo za Srbiju.

Prema njegovim rečima, izveštavanja o EU iz novinarskog ugla zahteva interesovanje, u određenoj meri specijalizovanost i poznavanje teme.

Dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević je rekao da je teško biti stručan za različite kompleksne oblasti, i da novinari često moraju da se oslone na zvaničnike stručne za neka pitanja, koji informacije "daju na parče".

Blagojević je rekao da su Hrvatska i Slovenija tokom pristupanja imale više novinara u Briselu, ali da i danas vodeći hrvatski listovi imaju svoje dopisnike, a slovenačko Delo, na primer, dopisnika za ekonomska pitanja.

Na skupu je rečeno da za medije u Srbiji sada izveštava tri novinara iz Brisela.

Urednica u Produkcijskoj grupi Mreža Maja Divac je rekla da je Hrvatska radiotelevizija svojevremeno formirala timove za poglavlja dok takav pristup ne postoji u Srbiji.

Ona je ocenila da se u izveštavanju o EU prilike nisu mnogo popravile u odnosu na pre nekoliko godina, mada se sada više izveštava o integracijama u, kako je rekla, kvalitetnijim medijima.

Maja Divac je ocenila da novinari nisu dovoljno specijalizovani za pravljenje medijskih sadržaja o EU, a da su problem nedovoljna informisanost i to što se ne poklanja dovoljno pažnje temama o EU. Ocenila je da stvari zavise od uređivačke politike i strukture medija.

"Činjenica je da se mediji bave integracijama tako što prenose izjave zvaničnika i izolovanim događajima koje ne stavljaju u širi kontekst", rekla je ona.

Dodala je da "osnovni problem taj to što redakcije gledaju iz perspektive dnevnog izveštavanja".

Odgovorni urednik nedeljnika NIN Nikola Tomić je rekao da je loše praćenje evropskih integracija posledica neznanja, manjka interesovanja, kao i nedostatka novca i ljudi.

On je ocenio i da u medijskoj sferi dominira borba za tržište i gledanost koja određuje i teme.

Naveo je i da su na uticajnim mestim u medijima često osobe čije lično opredeljenje antievropsko, kao i da je za srpske medije specifično "apokaliptično izveštavanje" o EU – da je EU mrtav projekat i da se već raspada, što se još jedino može možda videti u Rusiji.

Tomić je rekao da u medijima nije data objektivna slika o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije jer je interpetirana kroz izjave premijera Aleksandra Vučića.

Gajić je rekao da se od novinara traži da o tome izveštaju iznese tvrdnju da li je pozitivan ili negativan i ocenio da je bolje preneti glavne poruke bez kvalifikacija.

Maja Divac je rekla da je izveštaj Evropske komisije o naprektu "savršeno polazište za mnoge teme" i složila s Gajićem da je potrebno usmeriti novinare na stvari koje možda ne deluju zanimljivo na prvi pogled, ali i da "bez uredničke motivacije to nema svrhe".

Autor: M.P.

Foto: Beta


logo Association

Posted: 16.11.2016.

Serbian media are mostly dealing with European integration on a daily basis, based on official statements and without much substance to engage in a broader context, it was said on 16 November in the debate about the challenges of reporting on EU. The gathering is estimated that the struggle for markets and viewership determines the theme, and that is present in Serbia and "apocalyptic reporting" about the EU, what might still exist in Russia. It was pointed out that Croatia and Slovenia had when accessing a larger number of journalists in Brussels than it is now Serbia.

The correspondent of Radio-Television Serbia from Brussels Dusan Gajic said that the European integration is mainly reporting on a daily basis and when there is a lot of interest in this, that "the level of interest depends on the political agenda.

" Gajic said that the media coverage of "present policies and rhetoric" and that the media are less concerned with the substance of the integration process, which, he added, is not typical just for Serbia.

 According to him, reporting on the EU from the perspective of journalistic interest requires, to some extent, specialization and knowledge of the topic.

Beta correspondent from Brussels Dragan Blagojevic said that it is difficult to be an expert for various complex area, and journalists often have to rely on expert officials of some of the issues that the information "provided to slice."

Blagojevic said that Croatia and Slovenia during the accession had more journalists in Brussels, but today the leading Croatian newspapers have their correspondents, a Slovenian Delo, for example, correspondent for Economic Affairs.

At the meeting it was said that the media in Serbia, three journalists now reporting from Brussels.

The editor of the Production Network Group Maja Divac said that the Croatian Radio and Television once formed teams for chapters while this approach does not exist in Serbia.

She said that in reporting on EU opportunities are not much improved compared to a few years ago, although now more reports on the integration, she said, quality media.

Maja Divac has estimated that journalists are not sufficiently specialized in creating media content of the EU, and that the problem of lack of information and that it does not pay enough attention to the topics of the EU.

It found that things depend on the editorial policy and the structure of the media.

"The fact is that the media deal with integration by transfers of officials' statements and isolated events that do not put in a wider context," she said.

She added that "the basic problem is that the newsroom view from the perspective of daily reporting."

Responsible editor of the weekly NIN Nikola Tomić said that the poor monitoring of European integration ignorance, lack of interest and lack of money and people.

He said that in the media sphere is dominated by the struggle for markets and ratings that determines the darkness.

He also said that the influential place in the media are often individuals whose personal commitment of anti-European, and that the Serbian media, specifically "apocalyptic reporting" about the EU - that the EU project is dead, and that is already falling apart, what else can only see maybe in Russia.

Tomic said that the media was not given an objective picture of the European Commission report on Serbia's progress because interpetirana through the statements of Prime Minister Aleksandar Vucic.

Gajic said that journalists seeking to report about it say whether it is positive or negative and said that it is better to convey the main messages without qualifications.

Maja Divac said that the European Commission report on naprektu "perfect starting point for many" i agree with Gajic that journalists need to focus on things that might not seem interesting at first glance, but that "without editorial motivation to no purpose."

Author: MP
Photo: Beta

Translated by
Nebojša Vladisavljević

Nema komentara:

Objavi komentar