Translate

16. 11. 2013.

"UNAPREDJENJE STANOVANJA ROMA U SRBIJI-OD STRATEGIJE DO PRAKSE"



"UNAPREDJENJE STANOVANJA ROMA U SRBIJI-OD STRATEGIJE DO PRAKSE"

U sredu, 13.novembra 2013.godine, u hotelu Park u Beogradu, održana je Konferencija "Unapređenje stanovanja Roma u Srbiji-od strategije do prakse", u organizaciji Hausing centra zajedno sa Ligom za dekadu Roma, uz podršku Foundation Open Society Institute iz Budimpešte.
  
Tema Konferencije je bila sta je u proteklom periodu urađeno u praksi po pitanju stanovanja Roma u Srbiji.

Iz izlaganja učesnika se čulo da dve trećine romske populacije u Srbiji živi u prenaseljenim, neformalnim i vanstandardnim naseljima. 

Oko 600 romskih naselja, koliko postoji u Srbiji, preko 70% su nelegalna, a polovina ukupnog broja može biti kategorisana kao nehigijenska, bez osnovne infrastrukture, gde su osnovna ljudska prava ugrožena samim uslovima stanovanja.



Republika Srbija se obavezala da unapredi stanje u ovoj oblasti, uzimanjem učešća u međunarodnoj inicijativi Dekada Roma, kao i formulacijom Strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji. 

Prioritetni zadatak države i društva je strateško ulaganje u unapredjenje uslova stanovanja romske populacije, u kontekstu evropskih integracija.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma, prof. Vitomir Mihajlović, u svom obraćanju skupu je naglasio da u Srbiji samo deklarativno postoji dobra volja za pomoć Romima u oblasti stanovanja. 

O Romima se ranije manje govorilo, ali su bolje živeli nego danas. Konstatovao je da za razliku od oblasti obrazovanja i zdravlja , u kojima ima pomaka, u oblasti stanovanja nije urađeno gotovo ništa. 

Predsednik je postavio pitanje ima li Roma u lokalnim ili državnim institucijama, gde se rešavaju problemi Roma.



Ovom prilikom, predsednik je zaključio da Evropa i Republika Srbija imaju sredstva, ali da se čini da država nema dobru volju da reši stambene probleme Roma, kao i da ostaje da se vidi šta će Evropa učiniti da Srbija  participira Rome u institucije.

Važan podatak je da je rok za podnošenje prijava za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata, produžen za tri meseca, počev od 01.novembra 2013.godine.

Na Konferenciji su izloženi mnogi predlozi i planovi u vezi sa poboljšanjem stanovanja Roma čija se realizacija očekuje u budućnosti.
 R.N.S.R.N.M.


Nema komentara:

Objavi komentar