Translate

25. 10. 2013.

DISKRIMINACIJA PREMA ROMIMA - Seljadin Salijević - Salijesor




DISKRIMINACIJA PREMA ROMIMA

U pogledu eliminisanja disrtiminacije, koja za sada, i dalje poostoji,a koja se pojavljuje u svi segmentima života, zapošljavanju, obrazovanju,zdravstvu, kulturi i sve ukupnom standardu života, sve gore navedeni segmente, tojest diskriminscije u njima, bar za sad se nemogu takoo lako iskoreniti, alise mogu barem ublažiti.

Zbog svega ovoga mislim da isformisanje mora preuzeti ključnu ulogu , mora biti mnogo više angažovanja na polju informisanosti, koja može da nas dovede do potpunoga iskorenjivanja diskriminacije, ovoj negativnoj pojavi u društvu.

Diskriminacija, nije novi pojam, ona datira iz davnina, ali kretanje modernoga sveta, uklhučuje i pitane rešavanja gorućih problema, koji u sebi  sadrže eiskriminacione elemente, a sastavni su deo društvenih tokova.

Reševanje svakoga pojedinačnoga slučaja je teško moguć, bez zakonom određenih normi, a koji treba da se rešavaju na svim nivoima i celokupnom društvenom životu.

Sama se na taj način može krenuti u postupak rešavanja pitanja diskriminacije.

Zato učunimo prvi korak, u informisanju, a ona će doprineti da se krene sa pitanjem, sveopšteg postupka u rešavanju toga problema na svim nivoima vlasti.

A to će biti za početak dovoljno, da društvo nastavi da radi u pravcu poboljšanja  sveukupnog položaja romske zajednice, a samim time i suzbijanje diskriminacije.

Taj gorući problem se neće iskorenuti sasvim, ali će barem delimično poboljšati trenutno stanje,a to može biti najava i koraci u daljem eliminisanju diskriminacije, a to su očekivanja i kretanja savremenoga sveta  i modernoga društva.

SELJAJDIN SALIJEVIĆ - SALIJESOR PRESEVO SRBIJA



DISKRIMINISIPE ASO ROMA

Ano nasaldipasor dikhipe, eliminisipaser diskriminicijakor
savo, maskaro amende, ko roma pana isi.

Mothavipe anopo but anavenger dzivdipaser thana, sar so si?
-- Ceriba buti, sikavdipe,sastipe, kultura thaj sa so khuvela ani standardizuimi ekonomija.

O sumnalipe pendzari, sa akava diskriminisipe, ase nasti pana te terdzarenlje, jase hari te kovljarenlje.

Odoljese o informisipe, sar avipe valjani, te khuvel majbut ani jakh, sa e manusenje.

O diskriminisipe, nanelje dajekh nevo avipe.

Ase vaktandan,taro moderistikano sumnalipe khuvela, o pucipe: maj anglal, te bitinenpe, sa okola erke, bi lache problemnja, save ano peste icerena: diskriminisipaser elementja.

Hem askal odoljese valjani, maj anglal te forda, angluno hapi, aso anavengor informisipe.


SELJAJDIN SALIJEVIC - SALIJESOR PRESEVO SRBIJA

Nema komentara:

Objavi komentar