Translate

29. 10. 2013.

Pa da,,, nije lako ! jednostavno dobiti podršku građana, ili ko zna možda i jeste !




Pa da,,, nije lako! jednostavno dobiti podršku građana, ili ko zna možda i jeste !


„Čitam i razmišljam, nisu oni sami“ 

Važno je ne zvati se Oršoš!


Reći ćete, šta, to meni treba ?
Reći ćete, šta tu ima zapanjujuće ? 
Pa možda ? za poneke ništa naročito ?. ali za neke !
Teško sam izdržao, a da ne reagujem, pa makar i na ovaj način, stavljajući na komad papira, svoje mišljenje, kakvo je takvoje !!!
A sve je to, uzgred rečeno vezano za nedavno objavljen tekst u Novi list, autor: Ladislav Tomičić, objavljeno: 28. listopada 2013. u 12:47, pod nazivom: 

Bijedan život u međimurskim romskim getima: Važno je ne zvati se Oršoš!

Naime, koliko ja poznajemo druge narode, i njihove kulture, koliko god su Romi, otvoreni ka njima, isto toliko ne poznajemo sami sebe ? ili možda pojedinci ? videćemo i to možda ! Niko ne vređa, ponižava, toliko kao onaj drugi Rom.
Dali ga je, ( toga drugoga briga za sutrašnjicu romske zajednice, pa makakva ona bila, ali je zajednica, tojest gradjani ), pa se puno nebriga, ( ili se poneko i briga ), za sutrašnjicu, tih istih članova romske zajednice, uzgred rečeno, koji su im ukazali poverenje na izborima ?
Vlažne romske zemunice, šatori, ili kako se u gore pomenutom tekstu govori, „Cigla po cigla“, pa do stambenog objekta od 20 kvm.
Čitam i razmišljam, nisu oni sami  ( ima mnogo takvih geta ), betonski zid koji je podignut da ih fizički razdvoji od romskog naselja Pribislavec, u  romskim kućicama prebivaju štakori, začarani krug bede i nesreće iz kojeg je gotovo nemoguće pobeći, menjanje identiteta, (zašto si promijenio prezime? Pokušavao sam naći posao; kad se prezivaš Oršoš ne možeš naći posao ), Socijalna služba decu joj je oduzela jer nema nikakve uvete, a sudeći po ričima njezinog muža Petra - »Napisali su tamo i da pijem, a ja više ne pijem.« - jasno nam je da uveti nisu bili jedini razlog.
Da bismo sve ove probleme rešili, hajde da romsko 
( nelegalizovano ) naselje lepo porušimo, a ima još za rušenje bogu hvala, pa smo rešili problem.
„Čitam i razmišljam, nisu oni sami“  ( ima mnogo takvih geta ),  dali to treba da ih uteši, ili šta već ! Koga da pitamo, kome da se obratimo, kade ćemo biti pitani, ( sem pred izborne kampanje ).
Evo nas tu !!! možda, gde bih trebao malo zastatit, i prikupiti dovoljno relevantnih informacija, sa ciljem, da se zna ko može i mora biti pitan ? i dati odgovarajuće odgovore !.

Naime, znam da se romsko naselje Pribislavec, nalazi u Međumurdkoj županiji, i da u okviru pomenute županije, postoje romska institucionalna tela.
Gospodin Željko Balog je, zamenik opštinske načelnice Pribislavec,zamenik predsednika nac. Koordinacija VRNM Republike Hrvatske, predsednik veća romske nacionalne manjine Međumurske županije i predsednik krovne zajednice Bejaša U Republici Hrvatskoj 
( misliim da sam nabrojao sve njegove pozicije ), a koje su zaista respektabilne.
Dali njega da pitamo ?, napominjem da su i sami članovi romske zajednice rekli, da bez, g-dina Željka Baloga teško da se šta može uraditi.
Poštovani g-dine, Balog dobro mi je poznata vaša, i vaših saradnika borba  za romska prava, a pogotovo da se ne ruši gore pomenuto romsko naselje.
S, vašim aktivnostima, sam upoznat putem medija.
Naime dobro se zna u široj javnosti, da po svim svojim osobenostima i karakteristikama ( bar sa kojima sam upoznat ), krovna zajednica Bejaša Hrvatske, a čiji ste Vi predsednik bi morali da budu stub, integracije romske zajednice u R.Hrvatskoj.
Pa, ako Vi kao njen predsednik, nemožete poboljšati stanje barem, u Vašem okruženju, pitam se šta je problem, i mimo svih Vaših pozicija koje sam nabrojao.
Vi ste u obavezi da odgovarate pred romskom zajednicom, a takođe po mome mišljenju i krovna zajednica Bejaša Hrvatske.
Ako je problem neko drugi,a što sam takođe pročitao u medijima, pozovite ga, da javno stane pred te članove romske zajednice, i neka i objasni, zašto je takva situacija, kakva je sada.
Ako kojim slučajem nemate Vi ili g-din, hrabrosti ili relevantne podrške, to je Vaš lični problem, ili problem g- dina.
Da više ne pakujemo u oblande, jasno je svima ko je krivac,
( barem da obiđe romska naselja ), a to je Saborski zastupnik Kajtaz, a takođe je veoma razumljiv, i njegov strah od članova romske zajednice.

Veoma često, a i svagde, romska naselja se samo obilaze u i za vreme političkih kampanja, tojest izbora, verovatno je to slučaj i u gore pomenutom romskom naselju, tada smo im najbolji i napotrebniji, tada nas najviše cene i poštuju, tada veoma vode brigo o nama, tada nam obećavaju štagod požele, samo da ih podržimo na izborima.
Nakon izbora niti traga, niti glasa od njih.A naravno da su zaboravili predizborna obećanja, koliko nas ??? itd...
Umalo zaboravih, u prilogu ovoga teksta ću postaviti jedan dokumenat, a Vi sami ga tumačite kako želite !!!
Plate saborskih zastupnika, predpostavljam nisu skromne, zastupnik Kajtaz, bi trebao svojom angažovanošću i obećanjima u predizbornoj kampanji da je zaradi.
Pa da,,, nije lako, jednostavno dobiti podršku građana, ili ko zna možda i jeste, on je taj koji bi trbalo da da odgovore na mnoga pitanja, a koja su vetana za članove romske zajednice, a ako to ne funkcioniše, krovnu ulogu bi trebalo da preuzme krovna zajednica bejaša Hrvatske. 
Ovim tekstom sam, hteo eventualno, realno, sagledati trenutnu situaciju, kad je u pitanju romska zajednica.Dali se vidi kraj začaranom krugu, i podelama u romskoj zajednici..

autor:Nebojša Vladisavljević



Broj: SI-54/12, SI-07/13, SI-08/13 i SI-21/13

Zagreb, 06. ožujka 2013.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (u daljem tekstu: Povjerenstvo), na temelju odredbe članka 39. st. 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“ broj 26/11, 12/12 i 126/12, u daljnjem tekstu ZSSI), u predmetu dužnosnika Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru, na svojoj 5. sjednici održanoj 6. ožujka 2013. donosi sljedeću

ODLUKU

I. Pokreće se postupak za odlučivanje o sukobu interesa u odnosu na dužnosnika Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru.

II. Poziva se dužnosnik Veljko Kajtazi da u roku od 15 dana od dana primitka ove odluke dostavi Povjerenstvu očitovanje na navode iz obrazloženja ove odluke.

Obrazloženje

Odredbom članka 3. stavak 1. točka 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“ broj 26/11, 12/12 i 126/12 u daljnjem tekstu ZSSI) propisano je da su zastupnici u Hrvatskom saboru dužnosnici u smislu navedenog zakona, slijedom čega Veljko Kajtazi kao zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru spada u krug dužnosnika na koje se odnosi ZSSI.
Odredbom članka 39. stavak 1. ZSSI propisano je da Povjerenstvo može pokrenuti postupak iz svoje nadležnosti na temelju svoje odluke povodom vjerodostojne, osnovane i neanonimne prijave ili u slučajevima kada raspolaže saznanjima o mogućem sukobu interesa dužnosnika
Povjerenstvo je u odnosu na dužnosnika Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru, zaprimilo pod brojem knjige ulazne pošte 711-U-931-01-SI-54/12 dana 20.12.2012.g., prvu neanonimnu prijavu zbog sukoba interesa povodom koje se vodi spis predmeta SI-54/12, pod brojem knjige ulazne pošte 711-U-51-01-SI-7/13 dana 31.01.2013.g., drugu neanonimnu prijavu zbog sukoba interesa povodom koje se vodi spis predmeta SI-7/13, pod brojem knjige ulazne pošte 711-U-54-01-SI-8/13 dana 31.01.2013.g., treću neanonimnu prijavu zbog sukoba interesa povodom koje se vodi spis predmeta SI-8/13, te pod brojem knjige ulazne pošte 711-U-171-Si-21/13 dana 12.03.2013.g., četvrtu neanonimnu prijavu zbog sukoba interesa povodom koje se vodi spis predmeta SI-21/13.
Sve gore navedene neanonimne prijave podnesene su od istog neanonimnog podnositelja te se u svim gore navedenim prijavama u bitnom se navode iste sporne činjenice i okolnosti, stoga će se predmeti SI-54/12, Si-7/13, SI-8/13 i SI-21/13 spojiti u jedan predmet koji će se voditi pod poslovnim brojem SI-54/12. REPUBLIKA HRVATSKA



Republika Hrvatska, Ul. Kneza Mutimira 5, 10 000 Zagreb, Tel: ++385/1/5559 527, Fax: ++ 385/1/5559 407 e-mail: info@sukobinteresa.hr, OIB 60383416394
_______________________________________________________________________________________________

U svim predmetnim prijavama, dužnosnika Veljka Kajtazija se tereti da je koristio obnašanje javne dužnosti saborskog zastupnika, zatim obnašanje javne dužnosti člana Savjeta za nacionalne manjine, te obnašanje javne dužnosti zamjenika predsjednika Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, kako bi interesno pogodovao udruzi Romsko nacionalno vijeće, u kojoj obnaša dužnost predsjednika vijeća, osobito prilikom dodjeljivanja i raspodjele sredstava iz državnog proračuna navedenoj udruzi, te kako bi kod dodjeljivanja i raspodjele sredstava interesno pogodovao udrugama Romski karate klub Shiro – Zagreb, u kojem obnaša dužnost predsjednika kluba i Udruzi za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ u kojoj obnaša dužnost člana udruge.
U prijavama se nadalje navodi da dužnosnik Veljko Kajtazi koristi položaj dužnosnika radi vršenja utjecaja na ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Branka Sočanec, osobito na način da utječe na imenovanje članova Radne skupine za praćenje Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005-2015, radi pogodovanja interesima gore navedenih udruga u dodjeli financijskih sredstava.
U prijavi se navodi da je dužnosnik Veljko Kajtazi koristio obnašanje gore navedenih dužnosti kako bi utjecao na dodjelu iznosa od 70.000,00 kn od strane Savjeta za nacionalne manjine Filozofskom fakultetu u Zagrebu za promicanje romskog jezika i rječnika „Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik“ kojoj je dužnosnik Veljko Kajtazi autor, te kako bi utjecao na dodjelu iznosa od 45.000,00 kn iz državnog proračuna trgovačkom društvu Aine d.o.o., koje je bilo izdavač knjige „Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik“ kojoj je dužnosnik Veljko Kajtazi autor.
Iz podataka Registra udruga Republike Hrvatske proizlazi da je pod registarskim brojem 21009465 dana 27.07.2012.g., upisana udruga Romsko nacionalno vijeće, u kojoj dužnosnik Veljko Kajtazi obnaša dužnost predsjednika vijeća, koja ima 27 aktivnih korisnika, nadalje da je pod registarskim brojem 01001318 upisana udruga Romski karate klub Shiro – Zagreb, u kojoj dužnosnik Veljko Kajtazi obnaša dužnost predsjednika kluba, koja ima 28 aktivnih korisnika, te pod registarskim brojem 21005499, upisana je Udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ u kojoj dužnosnik Veljko Kajtazi obnaša dužnost člana udruge koja ima 27 aktivnih korisnika.
Odredbom članka 14. stavak 2. ZSSI propisano je da dužnosnici smiju biti članovi upravnih i nadzornih tijela najviše dviju neprofitnih udruga i zaklada ali bez prava na naknadu ili primanje dara u toj ulozi, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova.
U predmetu spisa nalazi se očitovanje Republike Hrvatske, Ministarstva financija Klasa 016-01/13-01/4, Ur.broj: 513-05-01/13-2 od 13.02.2013.g., upućeno Nacionalnoj koordinaciji vijeća Romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, u kojem se navodi da su u proračunu za 2013.g., i u projekciji za 2014.g., i 2015.g., planirana sredstva u projektima koja su doznačena Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te da se sredstva za nacionalne manjine u državnom proračunu planiraju temeljem prijedloga navedenog Ureda.
Iz pregleda programa Književnih manifestacija koje financira Republika Hrvatske, Ministarstvo kulture od 05.02.2013.g., proizlazi da će se udruzi Romsko nacionalno vijeće isplatiti iznos od 25.000,00 kn za projekte „Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta“ i „Svjetski dan


Republika Hrvatska, Ul. Kneza Mutimira 5, 10 000 Zagreb, Tel: ++385/1/5559 527, 
Fax: ++ 385/1/5559 407 e-mail: info@sukobinteresa.hr, OIB 60383416394
_________________________________________________________________________________________________

romskog jezika – Simpozij o romskom jeziku“. Iz pregleda programa Međunarodne kulturne suradnje koje financira Republika Hrvatske, Ministarstvo kulture od 07.03.2013.g., proizlazi da će se udruzi Romsko nacionalno vijeće isplatiti iznos od 25.000,00 kn za projekte „Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta“ i „Svjetski dan romskog jezika – Simpozij o romskom jeziku“
U predmetu spisa nalazi se Odluka o financijskoj potpori pripadnicima nacionalnih manjina za posebne oblike nastave u 2012.g., koju je donio ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr.sc. Željko Jovanović, iz koje proizlazi da se sukladno prijedlogu Povjerenstva za raspodjelu sredstava namijenjenih sufinanciranju odgojno – obrazovnih programa nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u 2012.g., Udruzi za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ dodjeljuje iznos od 50.000,00 kn.
U predmetu spisa nalaze se i ostali podaci o financiranju udruge Romski karate klub Shiro – Zagreb iz kojih proizlazi da je u 2007 Ministarstvo kulture ovoj udruzi isplatilo iznos od 30.500,00 kn, a Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport iznos od 28.000,00 kn, te da je Udruzi za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ od 2008 do 2011 Ministarstvo kulture isplatilo ukupno iznos od 143.552,00 kn, Savjet za nacionalne manjine u istom razdoblju iznos od 222.849,00 kn, Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske iznos od 30.000,00 kn, te Grad Zagreb iznos od 86.000,00 kn.
Odredbom članka 36. stavak 2. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, propisano je da su članovi Savjeta za nacionalne manjine, zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru slijedom čega je i dužnosnik Veljko Kajtazi, kao zastupnik romske nacionalne manjine u 7. Sazivu Hrvatskog sabora, član Savjeta za nacionalne manjine po položaju.
Odredbom članka 36. stavak 5. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, propisano je da predsjednik i potpredsjednici Savjeta za nacionalne manjine svoju dužnost obavljaju profesionalno, te da je predsjednik Savjeta ujedno i predsjednik stručne službe Savjeta, iz čega proizlazi da ostali članovi Savjeta za nacionalne manjine javnu dužnost u Savjetu obnašaju neprofesionalno. Sukladno odredbi članka 36. stavak 3. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, predsjednika i dva potpredsjednika imenuje Vlada Republike Hrvatske iz redova članova Savjeta
Uvidom u podatke Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, utvrđeno je da je dužnosnik Veljko Kajtazi, član navedenog savjeta.
Obzirom da članstvo dužnosnika Veljka Kajtazi u Savjetu za nacionalne manjine, proizlazi iz obnašanja javne dužnosti zastupnika romske nacionalne manjine u 7. sazivu Hrvatskog sabora, sukladno odredbi čl.7. točka d) ZSSI kojom je propisano da dužnosnici ne mogu primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti, dužnosnik Veljko Kajtazi ne može ostvarivati nikakvu dodatnu naknadu za obnašanje javne dužnosti člana Savjeta za nacionalne manjine.
Odredbom članka 35. stavak 4. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, propisano je da Savjet za nacionalne manjine raspoređuje sredstva koja se u državnom proračunu osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina, s time da korisnici sredstava podnose Savjetu godišnja izvješća o


Republika Hrvatska, Ul. Kneza Mutimira 5, 10 000 Zagreb, Tel: ++385/1/5559 527,
 Fax: ++ 385/1/5559 407 e-mail:nfo@sukobinteresa.hr, OIB 60383416394

 __________________________________________________________________________________________________
trošenju sredstava koja su im doznačena iz državnog proračuna, o čemu potom Savjet podnosi izvještaj Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru.
Odredbom članka 36. stavak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, propisano je da Savjet za nacionalne manjine donosi program rada, financijski plan, završni račun i odluke o raspoređivanju sredstava koja se u državnom proračunu osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina
U predmetu spisa nalazi se Program rada Savjeta za nacionalne manjine za 2012.g., kojeg je Savjet za nacionalne manjine donio na 46. sjednici održanoj dana 17.02.2012.g., u kojem je utvrđeno da će Savjet za nacionalne manjine raspoređivati sredstva koja se u državnom proračunu osiguravaju za potrebe ostvarivanja programa kulturne autonomije nacionalnih manjina, te da će razmotriti kvartalna, polugodišnja i godišnja izvješća o ostvarivanju programa i utrošku sredstava koja su im doznačena iz državnog proračuna o čemu će izvijestiti Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor.
U predmetu spisa nalaze se i Kriteriji za utvrđivanje financijske potpore za programe nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina, koje je donio Savjet za nacionalne manjine na sjednici održanoj dana 23.10.2009.g., iz kojih između ostalog proizlazi da zahtjev za dodjelu financijske potpore mogu uputiti udruge i ustanove koje su upisane u Registar udruga i registar ustanova Republike Hrvatske, te aktivno djeluju u Republici Hrvatskoj najmanje 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva, a u čijem sastavu ima najmanje 20 članova deklariranih pripadnika nacionalne manjine, te da će prednost imati udruge i ustanove te njihovi programi, koje okupljaju većinu pripadnika pojedine nacionalne manjine, odnosno one koje su kroz duže vrijeme ostvarivale značajne rezultate u očuvanju etničkog i kulturnog identiteta, poticale pripadnike svoje nacionalne manjine na tolerantno i usklađeno djelovanje unutar svoje nacionalne manjine te vodile računao ukupnoj racionalizaciji i štednji.
Iz opisanih odredbi proizlazi da je dužnosnik Veljko Kajtazi kao član Savjeta za nacionalne manjine mogao utjecati na dodjelu sredstava iz državnog proračuna udrugama Romsko nacionalno vijeće, Romski karate klub Shiro – Zagreb, i Udruzi za promicanje obrazovanje Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“-
Povjerenstvo utvrđuje da je unutar Vlade Republike Hrvatske ustrojen Ured za nacionalne manjine koji koordinira provedbu Nacionalnog programa za Rome i provedbu Akcijskog plana desetljeća za uključivanje Roma 2005-2015.
Nacionalni program za Rome donijela je Vlada Republike Hrvatske 2003., s ciljem pružanja sustavne pomoći Romima u poboljšanju uvjeta življenja i u uključivanju u društveni život i odlučivanje u lokalnoj i široj zajednici bez gubitka vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Sredstva za provedbu Nacionalnog programa za Rome osiguravaju se u Državnom proračunu, u proračunu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te iz donacija i drugih izvora.
Vlada Republike Hrvatske, donijela je i Odluku o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome kojom je propisano da su zadaće ovog Povjerenstva, između ostalog, sustavno praćenje i koordiniranje provedbe Nacionalnog programa za Rome, te praćenje


Republika Hrvatska, Ul. Kneza Mutimira 5, 10 000 Zagreb, Tel: ++385/1/5559 527, 
Fax: ++ 385/1/5559 407 e-mail: info@sukobinteresa.hr, OIB 60383416394

 _________________________________________________________________________________________________

rasporeda i utroška sredstava za provođenje mjera Programa za koja se sredstva izdvajaju iz državnog proračuna.
Iz podataka u spisu proizlazi da je dužnosnik Veljko Kajtazi odlukom Vlade Republike Hrvatske imenovan zamjenikom predsjednika Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome. Iz nadležnosti ovog Povjerenstva koje proizlaze iz gore navedene Odluke Vlade Republike Hrvatske o njegovom osnivanju, proizlazi da je dužnosnik Veljko Kajtazi kao zamjenik predsjednika ovog Povjerenstva, mogao utjecati na dodjelu sredstava iz državnog proračuna udruzi Romsko nacionalno vijeće.
Nadalje, Desetljeće za uključivanje Roma 2005-2015 međunarodna je inicijativa koja uključuje međunarodne organizacije i institucije, vlade, nevladine udruge kao i romsko civilno društvo, s ciljem poboljšanja uvjeta života Roma u četiri prioritetna područja, i to u području obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i stanovanja. Međunarodni partneri koji sudjeluju u ovoj inicijativi uključuju Svjetsku banku, Otvoreno društvo, Ujedinjene narode, Vijeće Europe, Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju, Europski centar za prava Roma, UN – Habitat, UNHCR, UNICEF, te Svjetsku zdravstvenu organizaciju.
Republika Hrvatska je članica međunarodne inicijative Desetljeće za uključivanje Roma 2005-2015, te je radi njezine provedbe donijela Akcijski plan, a radi praćenja provedbe osnovala Radnu skupinu za praćenje Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005-2015 koja se sastaje po potrebi i po potrebi sastavlja i podnosi izvješća Povjerenstvu za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.
U članove ove Radne skupine imenuju se i četiri predstavnika Roma iz romskih vijeća i udruga, koje Vlada Republike Hrvatske imenuje na prijedlog Ureda za nacionalne manjine. Akcijskim planom utvrđeno je da su ministarstva i druga državna tijela nositelji pojedinih zadataka, te u tom svojstvu predlažu mjere za slijeću godinu i podnose ih na usvajanje Povjerenstvu za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.
Povjerenstvo je zaprimljene neanonimne prijave ocijenilo osnovanim i vjerodostojnim, te je iz sadržaja neanonimnih prijava i ostalih prikupljenih podataka steklo saznanja da bi se u konkretnom slučaju moglo raditi o sukobu interesa, stoga je odlučeno da će se u odnosu na dužnosnika Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru pokrenuti postupak radi donošenja odluke o sukobu interesa.
Iz navoda zaprimljenih prijava i citiranih propisa proizlazi da je u obnašanju dužnosti saborskog zastupnika, člana Savjeta za nacionalne manjine, i zamjenika predsjednika Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, dužnosnik Veljko Kajtazi sudjeluje u donošenju odluka o dodjeli sredstava iz državnog proračuna udrugama koje su osnovane radi promicanja interesa romske nacionalne manjine. Obzirom na članstvo i osobnu ulogu u udrugama Romsko nacionalno vijeće, Romski karate klub Shiro – Zagreb, i Udruga za promicanje obrazovanje Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ koje su podnositelji zahtjeva i korisnici sredstava koja se dodjeljuju iz državnog proračuna, osnovano se postavlja pitanje nepristranosti dužnosnika Veljko Kajtazi prilikom donošenja odluka o
dodjeli sredstava udrugama u kojima je i sam član, štoviše, njihov predsjednik.


Republika Hrvatska, Ul. Kneza Mutimira 5, 10 000 Zagreb, Tel: ++385/1/5559 527, 
Fax: ++ 385/1/5559 407 e-mail: info@sukobinteresa.hr, OIB 60383416394
__________________________________________________________________________________________________

Radi utvrđivanja relevantnog činjeničnog stanja zatražit će se od Ministarstva financija, Porezne uprave, podaci o svim novčanim sredstvima koja su iz državnog proračuna isplaćena udrugama Romsko nacionalno vijeće, Romski karate klub Shiro – Zagreb, i Udruzi za promicanje obrazovanje Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ u razdoblju u kojem je dužnosnik Veljko Kajtazi obnašao dužnost saborskog zastupnika, člana Savjeta za nacionalne manjine, i zamjenika predsjednika Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.
Zatražit će se od Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, odnosno od Ureda za nacionalne manjine očitovanje o programima i nadležnim tijelima za dodjelu sredstava iz državnog proračuna za financiranje programa nacionalnih manjina. Zatražit će se od Savjeta za nacionalne manjine i Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, očitovanje o odlukama o dodjeli sredstava iz državnog proračuna koja su već isplaćena ili su dodijeljena udrugama Romsko nacionalno vijeće, Romski karate klub Shiro – Zagreb, i Udruzi za promicanje obrazovanje Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“.
Zatražit će se od dužnosnika Veljka Kajtazija očitovanje o članstvima i aktivnostima u vijeću nacionalne manjine, odnosno u koordinacijama vijeća nacionalne manjine, te očitovanje o svim iznosima naknada koje je na bilo koji način, a osobito preko udruga Romsko nacionalno vijeće, Romski karate klub Shiro – Zagreb, i Udruge za promicanje obrazovanje Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ zaprimio po osnovi autorskih prava na knjizi „Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik“, odnosno očitovanje o svim naknadama koje su mu po bilo kojoj osnovi bile isplaćene od ovih udruga.
Temeljem odredbe članka 39. stavak 3. ZSSI, ovom odlukom traži se od dužnosnika Veljka Kajtazija da se očituje o svim navodima iz ovog obrazloženja, te da svoje očitovanje dostavi Povjerenstvu u roku od 15 dana od dana primitka ove odluke i zahtjeva iz točke II. njezine izreke.
Slijedom svega navedenog, odlučeno je kao u izreci ove odluke.


PREDSJEDNICA POVJERENSTVA
                                                                  Dalija Orešković, dipl. iur.








1 komentar:

  1. Svaka čast .........
    Želim vam se zahvaliti na tekstu koji ste objavili kao i na informacijama koja su eto preko vašeg cijenjenog i zlata vrijednog BLOGA---ROMA ŽURNALISTA !
    Hvala na svakoj želji koju izražavate za jedinstvo naše Romske zajednice za koju s eosobno sa svojim suradnicima MAXIMALNO zalažem.
    Prepreka koja nam stvara određene potešđkoće u tom nastojanju je upravo osoba koja ima na stotine prijava o SUKOBU INTERESA I KORUPCIJE,,,,g. VELJKO KAJTAZI Saborski zastupnik koji među ostalim predstavlja i Romsku nacionalnu manjinu.
    Jasno je kao dan da sam osobno jedna od najiskrenijih i navrijednijih lidera u Hrvatskoj , no mnogi su to zloupotreijebili i svojatali moje zasluge . Ja se nisam nikada kitio tuđim idejama ili aktivnostima i oduvijek sam spreman to javno pozdraviti i pohvaliti. No institucije su naučile strategiju kako se uvući u srž problema Romske zajednice pa i danom današnjim imaju svoje pijune sa kojima se dijeli plijen i na takav način prikrivaju projekti koji su financirani iz Evropskih i drugih fondova MILIJUNI EURA su nepoznanica isto kao i sredstva koja i dan danas dobiva na ime svojih organizacija g. VELJKO KAJTAZI. Sve funkcije koje ja osobno obnašam najodgovornije su i oduvijek sam uživao potporu Roma ,,ali ne i ovih institucija koji preko svojih podobnih osoba prikrivaju kršenje ljudskih i elementarnih prava Roma. Ja za 23 godine svojega volonterizma nemam nikakvih uvjeta z arad ,,pa čak ni svoj ured u kojemu bih mogao normalno funkcionirati ,,,sve aktivnosti obnašam sve te godine iz obiteljske kuće ,,i zbog toga su me natjerali na margini.....Svako tko se želi uvjeriti u ovo što pišem u ovome komentaru bit će moj dragi gost i volio bih da se sam osobno u sve ovo uvjeri na licu mjesta . DOBRO MI DOŠLI U PRIBISLAVEC ,,LIVADARSKA 2 40 000 ČAKOVEC , HRVATSKA......

    OdgovoriIzbriši