Translate

30. 10. 2013.

JEDAN MILION STO HILJADA EVRA - KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU- Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije


Media centar - Beograd
29.oktobra 2013.god.

                    
Bivši ministar Oliver Dulić, gde je potrošeno, skoro 50 miliona evra na razna preduzeća i projekte, jedan takav projekat dat upravo Jovanu Damjanoviću

                  JEDAN MILION STO HILJADA EVRA
           
        Novac, za uspostavljanje kol centara, kao pomoć Romima


                KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU
              Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije
  
Na konferenciji za štampu, Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije je najoštrije osudio i demantovao izlaganje gospodina Jovana Damjanovića, koji je na konferenciji za štampu, "Antikorupcijska liga Balkana", održanoj 23.oktobra 2013.godine u Medi centru, veoma grubo i bez argumenata napao Nacionalni savet Roma i njenog predsednika, prof. Vitomira Mihajlovića.




Prisutnima se obratio predsednik Nacionalnog saveta Roma, prof. Vitomir Mihajlović i tom prilikom izjavio:

"Nikada do sada nisam koristio takve prilike i takve šanse koje neistinama i nebulozama daju meni, pre svega, moji Romi. 
Jer, jednostavno ne želim i ne volim da govorim protiv svojih Roma. 
Taj moj stav mnogi Romi znaju, ali očigledno neki Romi, koji sebe drže nekim liderima odlučili su da to zloupotrebe.
Sada sam morao, da reagujem zato što je u javnom nastupu Jovan Damjanović, povredio Nacionalni savet romske nacionalne manjine, romsku zajednicu, moju porodicu, moju čast i ugled.
Sve ostalo mogu da razumem, ali napad na moju decu, porodicu, na moj privatni život, na moj pošten i dugogodišnji rad kao profesora u srednjoj školi u Prokuplju, ne dozvoljavam i žestoko odgovaram ljudima koji žele i misle da mogu da se služe lažima.
Ja ovde neću da mašem papirima. 
To ću uraditi na jednom drugom mestu.



Ali, kao prvo, obraćam se organizatorima „Antikorupcijske lige Balkana".
Dakle, gradjanskim inicijativama i pojedincima iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zato što ste angažovanjem „propalog političara", Jovana Damjanovića, a ne nekog nezavisnog novinara romskog medija, ili  novinara koji se bavi pitanjem manjina u Srbija, vi ste doveli u opasnost da vaša antikorupcijia na samom startu propadne i poprimi izgled rijaliti šoua.
Pod paravanom antikorupcije, dozvolili ste čoveku da vredja, napada,  pljuje i  laže bez ikakvih argumenata, a da pre toga, vi kao organizatori to niste proverili.
Tako ste vaš projekat antikorupcije, što se tiče Srbije i manjinskih naroda, doveli u opasnu sumnju baš kao i vaše namere. 
Angažovanjem Jovana Damjanovića, jasno je da su te namere  jednostavno opasne i podle.
Korupcija je, mogu slobodno reći, regionlana sistemska bolest naših tranzicionih društava i jako je teško iskoreniti. 
Pogledajte samo kakve su pronevere rađene u raznim ministarstvima prethodnih vlada u Srbiji, u javnim preduzećima, u ogromnim energetskim sistemima, kakve su pronevere rađene prilikom privatizacije javnih preduzeća i tranzicionih promena u društvu. 
Vi nemate ni jedan važan sektor u državi i u društvu, koji u prethodnom periodu nije bio podvrgnut korupciji, malverzacijama, proneverama. 
Pogledajte samo primer privatizacije 24 firme i kako je kupovano zemljište u Vojvodini.  
Sadašnjoj vladi, ali i društvu ostaje ogroman posao da kompletno reši sistemske korupcije i neekonomsko, nerentabilno i nenamensko trošenje javnog budžeta. 
To je ogroman posao. Ja zaista pozdravljam inicijativu o antikorupciji, ali da li vi Gospodo iz inicijative mislite da ćete  napadom na predsednika jedne nacionalne manjine to da rešite?
Dobro, ja prihvatam vaša pravila igre i evo da govorimo samo o Romima u sistemu korupcije, pogledajte koji je od Roma u prethodnih desetak godina naprasno napravio stotine kvadrata poslovnog i stambenog prostora, napravio svoje televizije, svoja obdaništa, svoja radija, svoje kol centre, svoja preduzeća ,a da za to nikome ne odgovaraju. 
Ja neću da svoj sukob sa Jovanom Damjanovićem svedem na lični, nabrojaću ja i druge, koji  se nalaze na važnim pozicijama u sistemu državne uprave i drugih javnih sektora, čime dolaze u sukob interesa. 
Pored Jovana Damjanovića postoje i drugi romski lideri i istaknute političke ličnosti, koji na više načina dobijaju novac iz državnog budžeta.



Zašto je to tako?
Sada bi svaki čovek u Srbiji hteo da se dodvori Aleksandru Vučiću.
Ali, na žalost, Jovana Damjanovića Aleksandar Vučić jako dobro poznaje. 
Kada je bilo najpotrebnije Jovan Damjanović je napustio partijske redove i dobro se „udao", odnosno prodao Demokratskoj stranci.
Možete lako da utvrdite da je u sklopu afere čiji je nosilac bivši ministar Oliver Dulić, gde je potrošeno skoro 50 miliona evra na razna preduzeća i projekte, jedan takav projekat u ukupnoj vrednosti od..... dat upravo Jovanu Damjanoviću. 
Dakle, uplaćena je prva rata i molim vas, govorim o milionima i govorim o evrima.
Jovan Damjanović, kao prvu ratu dobio je JEDAN MILION STO HILJADA EVRA, za nešto što ni on sam ne zna šta je. 
Trebalo je da organizuje jedan reciklažni centar ili više takvih centara u Srbiji. Pitajte i proverite da li je nešto učinjeno.
Koristeći svoj položaj poslanika u Parlamentu Srbije redovno je u vremenu dok je bio poslanik dobijao od različitih ministarstava novac za uspostavljanje kol centara kao pomoć Romima. 
Svake godine, isti ili veći milionski iznos za istu navedenu opremu koja nikada nije kupljena. 
Toliko se bio osilio da su ponekad čak i „svečano sečene trake" i organizovani kokteli, a da se posle toga ništa nije dogodilo. A ni njemu se nije ništa dogadjalo. Verovatno tada nije razmišljao o korupciji. Pitajte ili proverite da li tako nešto postoji danas. Da li je ovo korupcija?
Jovan Damjanović je pobegao iz Hrvatske, bez ičega je došao u Srbiju. 
A onda je ovde za manje od pet, šest godina napravio više stotina kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora. 
Napravio je televiziju i radio, upropastio ogromna sredstva i pogledajte samo na šta liče svi ti ogromni objekti koji štrče svojom bahatošću i beskurpuloznom veličinom.



Normalno, ta sredstva nisu bila njegova ni zaradjena poštenim radom. 
To su društvena sredstva. Da li je to korupcija?
I vi onda zovete takvog čoveka da govori o korupciji. 
Vi zovete takvog čoveka da bude u pokretu antikorupcije. 
Pa vi ste dolaskom takvog čoveka uništili pojam antikorupcije, obesmislili ste i obezvredili celu ideju o antikorupciji. 
Obesmislili ste vašu gradjansku inicijativu, pa molim vas, ko će vas u Srbiji ozbiljno shvatiti?
Znate li vi, da je on bio ministar, kako je znao da kaže bez fotelje? 
Dakle, takav ministar bez portfelja podmićivao je gradjane, uzimao projekte, i u njegovo vreme vlada u kojoj je bio ministar, iznosila je novac iz Srbije. 
Onaj isti novac o kome vi govorite u vašem antikorupcijskom pokretu.
Dakle, gospodo iz gradjanske inicijative Antikorupcijska liga Balkana, moraćete da se izjasnite oko ove vaše kardinalne greške pre Marša protiv korupcije 2. 11. 2013. Jer, ponavljam, angažovanjem Jovana Damjanovića u vašim redovima,  vi ste uvredili romsku zajednicu, Nacionalni savet Roma, uvredili ste predsednika Nacionalnog saveta, ali i sve druge manjine u Srbiji, jer je upravo Jovan Damjanović pozivao romski narod da podrži Šešelja, da romski narod stoji iza Šešeljeve politike i huškao na etničke sukobe. 
Samo neodgovoran čovek mogao je to da uradi.
Dakle, moraćete da odgovorite. 
Ako vi to ne uradite, moraćemo mi to učiniti".




Media centar – Beograd
29.Oktobar, 2013. berš

Dulmutano ministeri Oliver Dulić, kaj sas hasnirime, karing 50 milionurja evra, nde nećefal preduzeće thaj projekturja, jekh projekto sas dino Jovanu Damjanoviću

JEKH MILONO THAJ ŠEL MILJE EVRE

ŽUTIMOS TE KERDJONPE COL CENTRI PA E ROMA

KONFERENCIJA PA E MEDIJE
ROMANO NACIONALNO SAVET PA NACIONALNE MINORITETURJA              SRBIJE

Pe konferencija pa e medije, o nacionalno savet pa nacionalne minoriteturja Srbija, kerda o demanto, po mothojipe Jovana Damjanovića, savo pa e konferencija pa e medije, 
„ Anti korupcijska liga balkana“, savi sas inkerdi 23.Oktobra, 2013. berš, ando Medija centar, but  bilachimate, saven ći sas fundo mothodas pa o romano nacionalno savet thaj pa o lesko prezidento profesor Vitomor Mihajlović.


Presidento pa o romano nacionalno savet, profesor Vitomir Mihajlović mothodas: „ Dži akanak, ći hasnisardem kasavo zumavimos, thaj ašarimos, hohaimasa thaj bilachimasa, save den mange e rroma.
Me ći kamav te kerav bilacho svatu pa e murre rroma.

Kodo si pindžardo maškar rromende, aj vi paša kodo, varechefal e liderja, sja kodo chude tale prrne.

Akanak sas mange musaj te reagujiv, anda kodo ke pa o javno ašunimos o Jovan Damjanović, but dukharda o romano nacionalno minoritano konsilo, intrego rromen, murri familija, thaj kamla te meljarel murro muj.

Sja šaj te hacarav, aba te atakujil pe murre bejaturja, familija, pe murro trajo, pe murri bute beršengi pakivali buki, kaj kerav sar o profesor ande maškarutni sikavni –Prokuplje, će dav, aj vi ći mukava kasave manuša te vorbin hohajipe.

Me katka ći buhljarava nichefal rama.
Kodo kerava po aver than.


Aba majdangla kamav te povestiv  pa e „ Anti korupcijskoj ligi Balkana“.

Pa e gradjanske inicijativen, jekhutne manuša andar e Slovenija, Srbija, Hrvatska, Bosna thaj Hercegovina, thaj e Crna Gora, ande kodo ke akhardesan, jekhestar „ savo si imistime politikako manuš“, Jovan Damjanović, ći akhardatumen kak romano žurnalista, vareko andar rromane medija, vadj e žurnalisturja save chutine pesko akcento pa e chachimate pa e minoritano phuchimos ande Srbija, tumen korkoro po teljarimos, chute baro phuchimos pa e tumaro žutimos pe antikorupcija, savo šaj te kerdjol kak realiti šo.

Garadimosa, pa e antikorupcija, tumen dine zor e munušeske , te hohajimasa, dukhavimasa, čhungardel thaj hohavel, aj kodovak naj fundo, majd anglal tumen trubisarde sa te dikhen siles fundo, vadj naj, pe leske svaturja.

Kadja tumaro projekto, kanak si phuchimos pa e antikorupcija ande Srbija, thaj minoritane zajednice, ande ando bar,baro phuchimate, aj vi kodo so tumen chache kamen.

Kanak angažuisarde Jovana Damjanovića, aba sja džane ke kodo ingerelamen ando bilachimos, thaj hulajimos.

Šaj te mothav ke e korupcija si, regionalno sistemsko nasvalipe pa e intrego zajednica, thaj but, but phare crdasalas andar lako fundo.
Numa dikhen, će bilaćhimate sas kerde pa e ministerija, ande koja phurani vlada, ande javne preduzeća, ande but barimoske energetsko sistemo, ćefal bilachimate arakhadjile, kanak sas bićhinde javna preduzeća, aj vi tranzicione pharrumate ande amari phuv.

Naj ni jekh sektor ande amari phuv, savo ći sas, ande nakhli vrjama, krujalime e bilachimatenca, korupcijasa thaj malverzacijanca.
Numa boldentumen, thaj dikhen, sar sas kerdi privatizacija pa e 24 firme, thaj sar sas ćindi e phuv ande Vojvodina.

Mukle but bari buki, te kaja vlada thaj intrego Srbija, arakhen zor, sar te astaren o gor pe e kerdi sistemsko korupcija, biekonomikano, nerentabilno thaj nenamensko, šhudimos lovengo andar javno budžeto. 

Kodo si bari buki.
Me chachimosa dav e zor pa e antikorupcijaki inicijativa, aba tumen rajalen andar e inicijativa, gindin ke atakosa pa o prezidento, po jekh nacionalno minoruteto, kodolesa te inkljen po gor goresko.

Mišto, „khelava“ sar tumen kamle, te keras svato numa pa e Roma thaj sistemoski korupcija, mišto dikhen savo Rom, ande palune deš berš kerdas šelenca, kvm. stambeno thaj poslovno prostor, kerdas peski televizija thaj obdanište, pesko radijo, peske col centre, peske majdbut firme, a pala kodo khanikaske tena odgovoril.

Me ći kamav kavak bilaćhimos, te achadjol pe mande thaj Jovan Damjanović, mothava me vi pa avrende, save si pa e vuche thana sistemoske ande državna uprava, vi aver javne sektorja, aj save anenlen ando sukob interesa.

Pašo Jovan Damjanović, si inke rromane liderja, a vi vuche politikane manuša, save financirinpe andar javno budžeto.


Sostar si kadja?

Intrego Srbija, (manuša),akanak kamenas te crdenpes tala morćhi Aleksandru Vučiću.

Aba pe bibah, Jovana Damjanovića, o Aleksandar Vučić mišto pindžarel.Kanak majdbut trubulas, o Jovan Damjanović, mukla lengi politikani partija, thaj mišto „bićindaspes“ e Demokratskoj partijake.

Šaj lokhes te dikhen, ke sas ketanimasa ande afera, po puhrano ministeri Oliver Dulić, aj kaj sas hasnirime karing 50 milionurja evra, pe firme thaj projekkturja, jekh kasavo projekto savo molas ... dino si vi Jovanu Damjanoviću.

Mišto ašunenman, poćindi si jekh rata, rdjivtumen, kerav svato pa e milionurja evra.

Numa pe, jekh rata, leske si dino 1.100.000. evra, pala vareso so ni vov korkor ći džanel sostar.Trubusardas te kerel jekh reciklažno centro, vadj majdbut ande Srbija.Puchen,džan dikhen, šaj ke si kedo katar kodo vareso.

Hasnirisardas, peski pozicija kanak sas ando Parlamento Srbije, ande kodoja vrjama lelas e love katar ministarstvurja te kerdjolpes, col centro, te šaj te žutil e rromen.

Berš, beršeste, lelas sja majdbut love, pa e oprema, savja ći kinda dži adjes.
Sasles baro tromajipe, ke univar kerelas, promocije projektoske, aj vi e koktel parti, palo kodo sja, khanći.Kanći ći sas ni leske.Šaj ke atunchi ći gindilaspe pe korupcija.

Phuchen, džan dikhen, šaj ke si adjes vareso katar kodola projekturja.
Šaj ke si kodo korupcija.Jovan Damjanović, našlotar andar e Hrvatska, kanak avilas ći sas le khanchi.
Jovan Damjanović, sas našado andar e Hrvatska.Kredas radio thaj telavizija, dikhen godola leske objekturja će bare si, će bahatost thaj besprekoloznost.


Kodola love ći sas leske, a ći kerdalen paćivale e bućasa.Kodo si love pa intrego zajednica.
Kodo si korupcija ? A tumen akharen kasave manušes te kerel svato pa e korupcija.
Tumen, akharimasa kasave manušesa, imistisarde e vorba korupcija, bigodjako thaj bi zorjako si akharimos antikorupcija.

Tumari gradjansko inicijativa aštade, rdjivtumen, ko ande Srbija, ašunela pe tumare svaturja?
Šaj ke džanen tumen, ke vov sas ministeri,aj sar vov mothol bi foteljasa.
Kasavo ministro bipotrfeljako, delas mito, lelas e projekturje, thaj ande kodoja vrjama kanak sas ande vlada, ingrenaspes e love avri andar e Srbija.
Kola love pala save tumen kerde svato, ande tumaro antikorupcijako projekto.
Rajalen andar gradjanska inicijativa Antikorupcijska liga Balkana, avela tumenge musaj te mothon pa e kaja tumari kardinalno svato, majdsigo so kerena Marš protiv korupcije, savo trubul te inkarelpe 02.11.2013.berš. 

Inke jekhvar mothava, kanak akharde Jovana Damjanovića, tumen kerde bilachimos pa e intrego rromani zajednica,Rromano nacionalno konzilo, prezidentos pa o nacionalno konzilo, a vi sja aver minoriteturja ande Srbija, andar kodo ke o Jovan Damjanović, akharelas e themes te del zor pa o Vojislav Šešelj, ke e rroma achen paše Šešeljeski politika, thaj huškisarelas e ljumlja pa e etnikane bilachimate.

Numa o manuš, saves naj godji, kodo kerelas.
Musaj tumenge avela, te den tumaro svato palpale.
Tena keren tumen, atunći avela amenge musaj amen te keras kodo“. 


nakhada: Nebojša Vladisavljević

.                                                

1 komentar:

  1. Ovo se zove ELEMENTARN ANEPOGODA ZA ROMSKU ZAJEDNICU SRBIJE.....SUNAMI !

    OdgovoriIzbriši